Дизелови двигатели

Дизелови двигатели


Повечето от недостатъците на бензиновите двигатели са преодолени в дизеловите двигатели. Този вид двигател е открит от немския инжинер Дизел както бях споненал по-назад. Дизеловите двигатели са по-прости от бензиновите, имат по-висок КПД (до 40%) и са по-мощни. Съвремрният живот на човека наистина е немислим без топлинните машини. Нека се опитаме да си представиме ролята и значението на топлинните машини за човечеството.

Дизеловите двигатели се монтират в тракторите, комбайните и други селскостопански машини, без които е невъзможно развитието на съвременото селскостопанство.

До средата на 20 век основен двигател в железопътният транспорт е бил парната машина. Днес парните локомотиви се заменят с мощни дизелови локомотиви.
В авияцията на леките самолети се монтират многоцилиндрови двигатели с вътрешно горене ,а на огромните въздушни лайнери –турбореактивни и турбовитлови двигатели. Външно двата двигателя се различават по това, че в турбоветловият двигател има ветло, което се върти от газова турбина. От използваните в нашата страна самолети турбореоактивни са двигателите на ТУ-154, ИЛ-62, ИЛ-86 и ЯК-40, а с турбовитлови двигатели са ИЛ-18, АН-10 и АН-24.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.