Проблеми по лозята причинени от външни неблагоприятни условия

При понижаването на температурите на въздуха под нулата, се създават условия за повреди за измръзване на отделно органи или части на лозовите растения. Степента на тези повреди зависят от 4 фактора, първият фактор е температурният праг до който се понижава температурата, вторият фактор е продължителността на въздействие на тази ниска температура,третият фактор е физиологичното състояние на лозовото растение, четвъртият фактор фазата на развитие на лозовото растение.
Късните пролетни студове са обичайно явление за нашата страна. Особено опасни са когато се случват в края на месец април, и особено тежки са повредите когато се случват в началото на май, когато е започнало развитието. Понижаването на температурата под 0*С загиват всички зелени части на лозовото растение. А около 0*С и под нея напълно загиват съцветията. При температура -1*,-2* напълно загиват всички млади листа, -4*С, -5*С загиват и набъбналите пъпки.
Ранните есенни студове са много по редки. Т е нанасят по тежки проблеми когато се случват в края на септември и началото на октомври. Листата на възрастните лози загиват при температура -2*С, не добре узрялото грозде се уврежда при -3*С, а добре узрялото издържа до -4*С. Колкото гроздето е по добре узряло толкова е по студ устойчиво.
Една от мерките за намаляване на неблагоприятните въздействия на късните пролетни мразове е засаждане на сортове, чието развитие става по късно през пролетта, когато е отминало опасността от късни пролетни мразове. Най сполучливо опасността от пролетно и есенно измръзване се предотвратява с внедряването на високостъбленото лозарство. Чувствителните на измръзване органи се изнасят на значително разстояние над повръхноста на почвата, което е предпоставка за малко повреди, на високо температурата на въздуха е по висока,студеният въздух се задържа на по ниско. Друг начин за предпазване от измръзване е задимяването, запалват се навлажнени растителности при което се получава димна завеса и повишава температурата от 3*С до 5*С. Друг начин е дъждуването, при което върху зелените части се образува тънка ледена корица, което предпазва разположените под нея зелени части. Дъждуването създава предпоставки лозите да издържат до -7*С.
През зимата най- чувствителните органи на лозовите растения са пъпките разположени по едногодишните пръчки. Тяхната чувствителност в много голяма степен зависи от сортовите особености. Има сортове при които пъпките загиват при -15*С това са всички десертни сортове Болгар, Брестовица, Кардинал и др. С повишена студоустойчивост са Памид, Мискет червен, при тях пъпките се повреждат при -15*С, -16*С. Друга група сортове при които пъпките издържат до -20*С са сортовете Каберне совинъон, Шардоне, Траминер. При температура по ниска от -24*С се повреждат и едногодишните пръчки, като могат да се повредят и отделните части на стъблото образувайки т.нар. мразобойни петна. При -28*С, -30*С загиват всички надземни части на лозята.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.