Организация на производството на овощен посадъчен материал

Размножаването по вегетативен начин е сравнително лесно. При дървесните овощни видове размножаването се извършва чрез присаждане. Присадени овощни дръвчета се прозивеждат в т. нар. овощни разсъднъци. Добре огранииченият овощен разсъдник има няколко основни модела( по семена)
1. Семенилище- в него се поризвеждат подложкиот семена наречени семеначета. Те престояват една вегитация за да израстнат до някъде след задължително нарастване, след което се прхвърлят където след задължително нарастване върху тях се присаждат от културните сортове които искаме да размножаваме. Семената на овощните растения не могат да покълнат в същата година както при едногодишните растения. Семената на овощните растения трябва да изпитат въздействитео на ниски положителни температури ( от 1 до 7-10 градуса), за да могат да поникнат. При естестени условия въздействието на ниски температури се осъществява когато семената са попаднали във влажна почва и престояват там през зимата. Така семемната дозряват и стват годни за поникване. За ускоряване на поникването можем да помогнем на семената като ги поставим през есента в мокър пясък. Процесът на подпомагане на дозряването чрез поставяне в мокър пясък се нарича стратифициране. Статифицираните семена се засяват рано на пролет в семенището и след края на лятото се изваждат за да бъдат изхвърляни в питовника.
2. Маточникъ тслужи за производството на клонови подложки , които се произвеждат по вегетативен начин чрез загърляне. В маточника в подложки се произвеждат всяка година в продължение на 12.15.20 години
3. Питомник- това е основният отдел без който производството на присъдени дръвчета е невъзможно. Той има питомник 1 и потомник 2 ра година. В питомник първа година се засаждат в семениличето и маточник. , отглеждат и присаждат. А при питомника втора година имаме изрязване , филиране, отглеждане, изваждане, сортиране и съхранение.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.