Екосистема - същност, структура и функциониране

Определение на екосистемата

При изясняване на същността на популациите и особено при разглеждането на структурата на биоценозите беше изтъквано ,че организмите,техните популации и съобщества съществуват единствено само в някаква конкретна материална среда.Това е така,защото взаимодействието,което осъществяват организмите помежду си и без което биоценозата губи своята същност,се извършва само и едновременно с взаимодействието им с абиотичните фактори на средата.

При това взаимодействие на абиотични и биотични фактори се формират биоценоза и биотоп. Те са едно единство.

Това единство на биоценоза и биотоп се нарича екосистема.

В природата на съществува самостоятелно и отделно биоценоза и биотоп. Ако все пак биоценозата и средата с абиотичните фактори се разглеждаха досега самостоятелно и отделно,то беше заради по-доброто осмисляне и по-лесното изучаване на двете половини на цялото-екосистемата.

Понятието екосистема е въведено за пръв пат през 1935г. от английския ботаник А.Тенсли.С това понятие той означил единството между комплекса на организмите и комплекса на физическите(абиотичните)фактори на средата.

Самостоятелност на екосистемата

Екосистемата е относително самостоятелна структура на живата материя част от макроструктурата биосфера.В екосистемата се извършват определени процеси,свързани с пренос и трансформация на материя,при която се изразходва енергия.Този процес на трансформация и пренос на материя се осъществява от биоценозата.Тя има възможността за това благодарение на морфологичната си структура.

Процесите на трансформация и пренос на материя,за протичането на които се изразходва енергия, се наричат функциониране на екосистемата.

Функционална структура на екосистемата

Всяка екосистема е изградена от биотоп и биоценоза(фиг. 1.19).При това не се намират в такова единство,че се осигурява преминаването на материя и енергия през звената на екосистемата.Звената на биоценозата са продуцентите,консументите и редуцентите.Те може да бъдат наречени още трофични,или хранителни звена.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Биляна ( 11) на 03 Февруари 2009
Царев извинявам се
Биляна ( 11) на 03 Февруари 2009
Много ми помогна !!! Браво..Скоро и аз ще почна да пиша тук както каза малко по долу Мартин Цанев ако всички почнем да пишем ще имаме доста база данни
Записки.инфо ( 2777) на 29 Ноември 2006
А така! Ако всеки регистриран добави поне по 1 материал, ще имаме доста солидна база данни. А представете си, ако всеки добави по 2, 3, 5, 10 или повече
Yordan ( 20) на 29 Ноември 2006
Imah domashna po biologiq da namerq za Ekosistemata. Slu4aino popadnah na tozi sait i mnogo mi haresa nadqvam se i na drugite hora da im karesa. napravih si registraciq i shte pisha mn neshta po vsi4ki predmeti
. ( 6) на 02 Ноември 2006
Spored men tazi zapiska e napravena mn dobre i az daje moga da si nabavq informaciq ot tuk!bravo an u4enika spravil se e dobre!