Книгата е мощно оръжие в ръцете на просветления (есе)

"Книгата - прозорецът към света"

Книгата е едно от малкото вечни неща в нашия преходен свят. Наречена е "мощно оръжие", тъй като е прозорец към света, носител на знания и показваща ни пътя към чувствата и себеопознаването, копнежа за самоусъвършенстване и развиване на въображението.
Алберт Айнщайн е казал: "Въображението е по - важно от знанието". За тази мисъл има много тълкувания, но за мен смисъла е в това, че въображението открива повече светове от знанието. Докато с помощта на книгата въображението и реалността се сблъскват в един по - нов свят, в истинския живот илюзиите живеят единствено и най-вече чрез книгите.
Какво е всъщност книгата?
За някои тя е просто купчина листи, събрани между две корици и в които са написани много думи. Това е така, но по - важното е смисълът, който носят тези думи, всички спомени, мисли и желания, които авторът е събрал. Защото, колкото и малка, колкото и незначителна да изглежда една книга, истината е, че всяка носи някакво послание - дали е за историята, дали са реали спомени, или просто измислени случки, всяко от тези неща си има своя замисъл, който се разкрива чрез прочитането на всеки един от редовете по страниците. Именно книгата е пробудила и развила нашето въображение. Много думи са били изричани в нейна защита и възхвала.
24-ти Май, патронният празник на България, е денят, в който всички си правят сметка как в действителност книгите са им помогнали да опознаят света, да успеят да усъвършенстват живота си и не на последно място - да изградят чувство за обич към книгата у децата си. На този ден всички изразяват благодарността си към светите братя Кирил и Методий, направили най-големия подарък за всички нас - писмеността. За да можем чрез нея да общуваме, да споделяме знания, очаквания, мечти и интереси.
Години наред хиляди хора, отдали живота си на създаването на книги, са изказвали мисли, поговорки, които са били запечатани из страниците, четени от целия свят. Автори като Уилям Шекспир, Оскар Уайлд, Джейн Остин са оставили следа в историята на книгата, показвайки най - различни аспекти от живота за своето време, което ни дава представа за големия прогрес от едно в друго време. По - съвременни писатели, като Дан Браун и Стивън Кинг, доказали се в областта на криминалетата и трилърите, пробуждат интереса на хората към логиката и страстта за откриване на истината. Дан Браун, по-специално, е прочут най-вече с религиозните нотки и историческите факти към тях, които влага в историите си.
Лао Дзъ е казал: "Всяко дълго пътуване започва с една-единствена стъпка". Четенето или писането на книга също може да се нарече пътуване. Прочитането на заглавието, вникаването във смисъла, това винаги е само началото.
Да бъдеш просветлен не означава само да разбираш думите - да вникнеш в смисъла им и да разбереш посланието на автора, ето това е истинското значение. Просветлен е този, който притежава дарбата да знае как да употреби книгата в своя полза, как да приложи най-важното, да се постави на мястото на автора и героите му, за да почерпи от опита на другите.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.