Устройство и функции на половите органи при жената

1. Устройство.
В зависимост от биологичното им предназначение женските полови органи се делят на три части:
 • възпроизвеждаща част (женски полови жлези);
 • част за оплождане на яйцеклетката и износване на плода (маточни тръби и матка);
 • част, която осигурява осъществяването на половото сношение и раждането (влагалище и външни полови органи);
  Според разположението си половите органи са вътрешни и външни.
  Вътрешните полови органи на жената са разположени в таза (долната част на коремната кухина).

  Женските полови жлези (яйчниците) са две, симетрично разположени. Изградени са от две зони: корова (периферна) и централна. В коровата зона се разполагат специфични образования – яйчникови фоликули. В зависимост от степента им на развитие те са първични, зреещи и зрели (граафови фоликули). Фоликулите достигат пълно развитие по време на половото съзряване (пубертета). Всеки фоликул има една голяма клетка – яйцеклетка, и малки допълнителни клетки, които произвеждат женските полови хормони. Централната зона е богата на кръвоносни и лимфни съдове.
  Маточните тръби (яйцепроводите) са две, с дължина от 8-12 см. Те свързват яйчниците с матката. Вътрешността им повърхност е покрита с лигавица с нежни власинки.

  Матката е кух мускулест орган, дълъг 8-9 см. Отвътре е покрита с богато кръвоснабдена лигавица. Формата и е крушовидна със стеснен долен край – шийка, която навлиза във влагалището.

  Влагалището е еластична тръба, дълга около 8 см, покрита отвътре с лигавица. То свързва вътрешните с външните полови органи. Отворът на влагалището е частично закрит от гънка на лигавицата, наречена девствена ципа (химен). Тя има един или няколко отвора, през които изтича менструалната кръв.
  Външните полови органи се състоят от няколко части. Срамното възвишение или хълмът на Венера е окосмената част на външните полови органи. Големите и малките срамни устни затварят входа на влагалището. В предната част на малките срамни устни се намира клиторът, богато снабден със сетивни нервни окончания.

  2. Функции
  Те са:
 • образуването на полови клетки и предвижването им;
 • образуване на полови хормони;
 • осъществяване на полов контакт и износване на плода;

  От налични 400 000 първични фоликули у новороденото, до пълно узряване достигат само 400-500, в които се образуват яйцеклетки, годни за оплождане. Както сперматозоида и яйцеклетката има 23 налични хромозоми (хаплоиден набор). При узряването яйцеклетката увеличава размерите си и се обгражда с няколко слоя изхранващи клетки, при което се образува мехурче, изпълнено с течност (граафов фоликул). Мехурчето прониква на повърхността на яйчника, ципата му става все по-тънка и то се спуква. Течността, заедно с яйцеклетката попада във фуниевидно разширение на маточната тръба. Пукването на зрелия фоликул и отделянето на яйцеклетката се нарича овулация.Тя настъпва периодично и се извършва или в левия, или в десния яйчник. На мястото на пукнатото мехурче се развива образование с жълт цвят, наречено жълто тяло. В него се произвежда хормон, стимулиращ развитието на матката и на плода, ако яйцеклетката е оплодена. Яйцеклетките се придвижват по маточната тръба към матката, благодарение на ритмични движения на яйцепроводите и власинките им. Копулативната функция се осъществява чрез влагалището. То е и пътят, по който минава раждащото се дете. Маточните тръби са мястото, където яйцеклетката се среща със сперматозоидите и се слива с един от тях. Ако тя бъде оплодена се вгнездва в лигавицата на матката, където се развива бъдещият плод. Ако не настъпи оплождане, подготвената лигавица на матката започва да отпада и се изхвърля от нея – настъпва менструация.

  3. Менструацията е процес, при който парченца от лигавицата на матката, заедно с кръв, изтичат през влагалището. Тя се появява всеки месец и трае от 3-5 до 7 дни, при което жената губи до 100-150мл. Кръв. През този период в яйчника започва да зрее нов фоликул с яйцеклетка, което е съпроводено от възстановяване на маточната лигавица. Процесът се регулира по хормонален път. Под менструален цикъл се разбира времето от началото на една менструация до началото на следващата (28/ 21-35дни).
  Пукването на мехурчето и попадането на яйцеклетката в маточната тръба става обикновено по средата на менструалния цикъл. Първите менструации често са нередовни и на по-големи интервали, но се нормализират през следващите 2-3 години.

 • Добави коментар

  Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

  Коментари

  БЛАГОВЕСТ ( 60) на 30 Април 2008
  СЪГЛАСЕН СЪМ С ТИЯ ДВАМАТА
  Записки.инфо ( 2777) на 06 Юни 2006
  учи, учи .. то е хубаво така ..
  Дани Кондова ( 2847) на 06 Юни 2006
  -> и аз нещо да науча