Радини вълнения- сбит преразказ- Под Игото - Иван Вазов

От много години Рада живее под един покрив с Хаджи Ровоама която я е осиновила от дете, затова я наричат Рада Госпожина. Израснала е без бащина любов, закрила и майчина нежна грижа. Изпращат я в метоха за послужница, да се подготви за монахиня. Обличат я в черни дрехи. Там Рада преподава в девическото учелище на децата от първи клас.

Когато денят на изпитът настъпва, двора на училището се изпълва с деца, пременени от майките си. За последен път те преговарят уроците си.

Вратите се отварят и народът влиза в учелището, украсено с венци.

Портретът на Кирил и Методий в стаята на изпита също е украсен с венци. Рада нарежда децата по чиновете, като им дава последни наставления. Столовете за гости се изпълват като няколко отпред се оставят за специални посетители. Изпитът започва. Главният учител Климент излиза отпред и прочита реч. Рада е напрегната от отговорите на ученичките, от които зависи съдбата и. В този момент влизат двама закъснели посетители и сядат на свободните столове. Рада пребляднява при влизането им. Единият е чорбаджи Мичо, а другия Киряк Стевчов.

Когато Климент свършва с речта си, се обръща към Михалаки и му прави знак. Михалаки отклонява това и казва, че ще изпитва по френски. Тогава Климент се обръща към Стефчов и той приема. Дърпа стола си напред и започва да изпитва по българска история.

Задава въпрос на висок глас, който е като мраз в детската душа. Детето се смущава, не запомня въпроса, мълчи и гледа безпомощно Рада. Стефчов казва на момичето да си иде и заръчва да извикат друго. Следващото дете чува въпроса, но не

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Aleksa ( 3) на 03 Февруари 2018
много добро
martin@04 ( 3) на 25 Май 2017
Не е целият Текст.Защо