Смисълът на живота (есе)

Често си задаваме въпроса дали живота ни има смисъл, дали сме открили онова, което определя нашето съществуване. А какво всъщност може да бъде определено като смисъл на човешкото битие и кога започваме да нахвърляме скицата на неговия образ?

Разсъждавайки над тези въпроси си мисля, че в основата на смисъла на живота стои борбата, било тя за самия живот, за любов, за работа, за власт, за оцеляване. Човек винаги се е стремял към един по-добър и по-пълноценен живот, а той може да бъде постигнат единствено чрез нашите собствени сили и стремежи.

Още от ранно детство започваме да подреждаме картината на живота си. Детското въображение рисува образи на лекари, полицаи, космонавти, пирати и още купища от реални и фантастични фигури, които очертават бъдещите ни цели. И макар на едно подсъзнателно ниво, стъпка по стъпка, оформяме смисъла на живота си.

Всеки отделен човек има индивидуална представа за смисъла на битието си. За някои тя се побира в рутинните им действия, за творците се отъждествява със създаването на шедьовър, за певеца – в пеенето, за доктора – в медицината, за жената – в даряването на живота. Но колкото и да са различни представите ни всички се стремим да оставим някаква следа след себе си. Защото животът на човека се измерва с това, което той е направил и изживял в него.

Горко на хората, които не знаят смисъла на своя живот. Те се лутат без цел и посока. За тях миналото е мрачно, а бъдещето несигурно. Докато тези, които са разбрали смисъла на живота си са по-уверени, по-щастливи, по-енергични. Те са целеустремени, наслаждават се на всяка минута живот, на всяка глътка въздух. Те се борят всеки ден за запазването на своята мечта, на своя идеал. Не позволяват на случайните обстоятелства да ги прекършат – научили са се да побеждават.

А в това се състои основният смисъл на живота – да победиш. Да надвиеш несгодите, след бурята отново да се изправиш с високо вдигната глава, да победиш с достойнство не само трудностите, но и себе си.
Арабска поговорка гласи: да живееш значи да се сражаваш. Да се сражаваш в името на всичко, което те прави щастлив, да се бориш за да оставиш нещо ценно след себе си – това е смисъла на живота.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Ivo ( 2) на 09 Юни 2009
Евалата за Есето.Помогна ми.Редактирах го, да не разбере госпожата че не е мое.
МАРИЯН ( 2) на 01 Декември 2008
ПОМОГНА МИ МН ОЧАКВАМ ДОБРА ОЦЕНКА НА КЛАСНОТО:с Благодатя!