Река Амазонка

Амазонка е река в Южна Америка, смятана за най-голямата в света, защото е най-пълноводната и притежава най-обширния водосборен басейн. Според последни изследвания [1] е и най-дългата в света изпреварвайки Нил със 105 км (доказано). Името & #1117; идва от езика на местните индианци и се превежда като "буен поток". Протича през териториите на Перу, Колумбия и Бразилия. По много показатели Амазонка е най-голямата река в света - отток, водосборен басейн, ширина и т.н. Спорно е първото & #1117; място по дължина: обикновено се смята, че река Нил е малко по-дълга, но периодично излизат сведения, обикновено произхождащи от бразилски или перуански географи, които поставят Амазонка на първо място.Дължината на реката, по различни данни, е между 6250 и 6800 км. За нейно начало към момента, по изследвания от 2007 г., е приет официално потокът Кархуасанта, който извира от ледниците по високия 5597 м. връх Невадо Мисми в Андите, Южно Перу, на около 160 км. от езерото Титикака и на около 700 км. на югоизток от Лима. Картографите смятат, че това е най-далечният от делтата извор в Амазонската речна система. (Някои картографи смятат за неин истински извор езерцето Лагуна Макинтайър на няколкостотин метра под върха, през което потокът преминава, тъй като то е постоянно, а ледниковите води над него пресъхват през сухия сезон.) Оттокът на Амазонка при устието & #1117; е средно около 350 000 кубически метра в секунда, и над 1 000 500 куб. м./сек при пълноводие - повече от общия отток на следващите по големина 8 реки заедно, една пета от общия речен отток в Световния океан. Водата в Атлантическия океан срещу делтата & #1117; е сладка на разстояние над 100 км. от сушата, и е със значително по-ниска соленост до 500 км. от сушата. Пълноводието на реката се дължи на екваториалния климат на водосборния & #1117; басейн, който носи чести и обилни дъждове. В нея се вливат над 15 000 реки, 30 от които са по-пълноводни от река Дунав.
Площта на водосборния басейн на Амазонка е приблизително 7 115 000 кв. км. - почти колкото Австралия. Простира се от 5 градуса северна ширина до 20 градуса южна ширина, и от Атлантическия океан до Интер-Андеанското плато, съвсем близо до Тихия океан.
Площта на Амазонка и притоците & #1117; варира от около 110 000 кв. км. в сух сезон, до около 350 000 кв. км. при пълноводие. В устието си реката е широка над 300 км. Над нея засега никъде няма мостове, както заради огромната ширина, така и заради слабата населеност на региона и малкото пътища в него. Заедно с потока Апачета, Кархуасанта образува Рио Локвета. Реката получава по-надолу по течението си още няколко имена, и след сливането си с още три реки е известна като Рио Апуримак. Протича покрай Куско през серия каньони, дълбоки до 3000 м., и след сриването си с Рио Мантаро се нарича Рио Ене. След сливането & #1117; с Рио Перене носи името Рио Тамбо, а след сливането си с Урубамба е известна като Укаяли. Укаяли се слива с Мараньон край град Наута, на около 100 км. от Икитос, и реката приема името Амазонка.
Най-големите притоци на Амазонка са Рио Негро, Мадейра, Топажос, Япура и др. Особено значителен приток е Рио Негро, който се влива край Манаус. Името на Рио Негро (в превод от испански Черна река) идва от факта, че водите на реката изглеждат черни, макар че са изключително чисти. Цвета им се дължи на водните растения в нея и обитаващите я микроорганизми. Това е една от най-пълноводните реки в света. Мястото, където черните води на Рио Негро се вливат в светлите води на Амазонка представлява истинско зрелище, което местните индианци наричат „Сватбата на реките“.Амазонка се влива в Атлантическия океан чрез широка делта. Ширината на устието & #1117; се изчислява на около 330 км. Това я прави по-широка от цялата дължина на река Темза в Англия.
Реката носи и най-големите наноси на света, вследствие на които се е образувал най-големият наносен остров на Земята Маражо, на площ колкото Швейцария.Амазонка протича през най-голямата и най-богата на флора и фауна горска система в света. Това е най-могъщата екваториална гора на планетата, изсичането на която поражда най-големия екологичен проблем в света. Само за последните 50 години Амазония е загубила почти 1 млн.кв.км. гори. Но и днес те заемат над 5,5 млн. кв.км. и са най-голямата горска система в света.Джунглите на Амазонка имат най-впечатляващото биоразнообразие в света. Тук са познати повече от 1/3 от организмите на планетата, като много от тях все още не са познати на науката. Всяка експедиция в амазонските джунгли се връща с новооткрити видове, непознати досега. Амазонските дъждовни гори са дом на над 150 000 вида растения, 1800 вида птици, 450 вида бозайници и др. Най-известни представители на тази уникална екосистема са множеството папагали, от които 26 вида са обединени като амазонски папагали. Сред тях е папагалът ара, един от най-типичните обитатели на амазонската гора и най-големият папагал в света. Други известни видове са дървото гигантска сумамейра, достигащо височина над 80 метра, огромният брой орхидеи и др. сред растенията живеят и ягуар, пума, оцелот, ягуарунди, тапир, ленивец, птици тукан, колибри, а също и огромен брой маймуни сред животните. Тук се срещат и огромен брой дървесни жаби, сред които е и кокои- най-отровната жаба на света. В отровата на тези жаби индианците топят върховете на стрелите си.


Пиранята е най-хищната риба в света


Виктория регия- най-голямото водно растение в света с диаметър над 2 метра
Освен горите впечатляващо е и биоразнообразието на самата река Амазонка. Най-типичен пример за него са рибите: в Амазонка живеят над 3000 вида риби или повече отколкото в целия Атлантически океан. Няма друга река в света с такова разнообразие на видове. Сред рибите най-известни са най-хищната риба в света- пираня, най-голямата сладководна риба пираруко, дълга над 4 метра, хищната риба речен тигър и електрическата риба. Освен чисто сладководните обитатели в Амазонка се срещат и видове типични за океаните като амазонски речен делфин, амазонски ламантин и дори акули. Те са привлечени тук от големите размери на реката и изобилието от храна. Най-опасни сред влечугите са отровните змии, големия черен кайман, един от най-големите крокодили в света и гигантската зелена анаконда, най-голямата змия в света, дълга над 11 метра. Сред водните растения уникална е гигантската лилия Виктория регия, която е най-голямото водно растение в света. Тя може да издържи товар до 90 кг. Диаметърът и достига до над 2 метра.Басейнът на Амазонка е слабо населен район. Във вътрешността на Амазония живеят множество индиански племена. Много от тях все още живеят по същия начин по който са живели и преди откриването на Америка: без ток, телефони и напълно откъснати от света. Някои от тях все още ловуват с копия и стрели. Според антрополозите има и народи от района, които никога не са имали контакт с европейците. В Амазония живеят около 3 милиона индианци, предимно в къщички, направени от дърво, палмови листа и др. в малки села в джунглата. В началото на 20 век по отделни части от крайбрежието на реката се появяват градове като Манаус, развили се благодарение на търговията с естествен каучук. Със своите 600 000 души Манаус е най-големият град в Амазония.В басейна на Амазонка за пръв път идват хора преди около 10 000 години. Това са живеещите и до днес в горите индианци. Първият европеец, достигнал реката е испанецът Висенте Пинсон през 1500 г. Той достига делтата на реката, но не я изследва. Едва през 1541 г. испанският изследовател Франциско Ореляно прави първото пътешествие по Амазонка. Пътуването му започва от река Напо (днес в Еквадор). Ореляно достига делтата на реката и става първият европеец, прекосил Южна Америка от запад на изток, макар и на тежка цена, тъй като много хора от експедицията му загиват поради болести, нападения на диви животни и сблъсъци с индианските племена. След това в региона навлизат само авантюристи, привлечени от златната треска през 17 и 18 век, но като цяло Амазония не е била колонизирана и е напълно неизследвана.
Първият изследовател, който проучва сериозно региона е немският изследовател Александър фон Хумболт през 1804 г. Той открива в Амазония много непознати дотогава растения и животни и създава по-подробни описания на областта.
В края на 19 и началото на 20 век започва бумът на търговията с естествен каучук, върху която първоначално Бразилия държи монопол, но по-късно една английска експедиция успява да пренесе семена на каучуково дърво от Амазония в Югоизточна Азия, с което приключва монополът на южноамериканските страни в търговията с тази ценна стока.
Различни изследователи проучват региона в края на 19 и през целия 20 век. Много от районите на амазонската гора и до днес са много слабо проучени.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.