Разпространението на Християнството

С разпространението на християнството и превръщането му в официална религия, в живота и изкуството на Одесос настъпват съществени промени. В архитектурата на града и неговите околности, като нови култови центрове се налагат раннохристиянските базилики.
В дъното на (Зала 18) е представена примерна възстановка на олтарната част на раннохристиянски храм с мраморни детайли намерени при разкопките на различни базилики в Одесос. Това са колони, капители, релефни олтарни плочи, мозайки и фрагменти от стенописи, глинен купел за кръщаване.
В отделна витрина са представени църковни принадлежности - мраморни свещници, съд за светена вода, кръстове, както и реликви от различни раннохристиянски базилики, отново от мрамор, варовик и олово. Специално място заемат бронзовите предмети на християнския култ - кадилници, лампи с кръстове, форма за нафора и пр.
В предметите на бита: керамика, лампи, фибули, токи, печати, все повече място намират християнските мотиви. Всички те, както и откритите надгробни плочи на свещеници, доказват, че през V - VI в.
Одесос се е превърнал в един от големите християнски центрове на Западното Черноморие.
Това е засвидетелствано и от писмените извори, които посочват, че Одесос е бил седалище на епископия от V - до началото на VII в., когато градът, вероятно разрушен от нахлуването на авари и славяни е бил опожарен.
По времето на император Ираклий (610 - 641г.), античният град е бил изоставен от своите жители и прекъснал своето 1200 годишно съществуване.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.