Мария Кюри

Мария Склодовска-Кюри (полски: Maria Sk& #322;odowska-Curie) е полско-френски химик, пионер в областта на радиологията и първи двоен Нобелов лауреат, както и единствения човек носител на Нобелова награда за две различни науки (физика и химия - в резултат от споделянето, тя реално притежава 1,25 Нобелови награди). Кюри също е първата жена преподавател в Сорбоната. Тя е родена полякиня във Варшава, където прекарва ранните си години, но през 1891, на 24 годишна възраст, се премества във Франция, Париж, за да изучава точни науки. Там тя придобива всички свои научни степени и реализира научната си кариера, като става натурализиран френски гражданин. Основава Институти Кюри в Париж и Варшава.


Родена на 7 ноември 1867 г. във Варшава, Полша, тя се премества в Париж и изучава химия и физика в Сорбоната като впоследствие става първата жена, преподавала там. В Сорбоната тя среща Пиер Кюри, и се жени за него. Те заедно изследват радиоактивните вещества, по-точно урановата руда уранинитили още наричана пекбленда, която притежавала интересното свойство да бъде по-радиоактивна от урана, който се съдържа в нея. До 1898 г. те вече имали логическо обяснение: уранинитът съдържал малко количество радиоактивен елемент, който бил далеч по-радиоактивен от урана; по този начин на 26 декември Мария Кюри обявява съществуването на това ново вещество.

След няколкогодишен непрекъснат труд те пречистили няколко тона уранинит, постепенно обогатявайки радиоактивните елементи, и накрая изолирали два нови химични елемента. Първия кръстили полоний на името на родината на Мария — Полша, а втория — радий (от лат. radius - лъч), т. е. лъчист , тъй като бил прекалено радиоактивен.

Заедно с Пиер Кюри и Анри Бекерел (Henri Becquerel) тя е наградена с Нобелова награда за физика през 1903 г., като по-този начин става първата жена, носителка на престижната награда.

След 8 години, през 1911 г., тя получава Нобелова награда за химия „като награда за нейните заслуги за развитието на химията чрез откриването на елементите радий и полоний, чрез изолацията на радия и изучаването на същината и съединенията на този удивителен елемент“. Кюри постъпва по изключителен начин, тъй като нарочно не патентова процеса на отделяне на радия, оставяйки го свободен за научната общност, която да може да го проучва безпроблемно.

Тя е първият човек, който е награден с две Нобелови награди. Мария Кюри е една от едва двамата нобелови лауреати, на които са присъдени Нобелови награди в две различни области. Другият е Лайнъс Полинг.

По време на Първата световна война заедно с дъщеря си Ирен организирала подвижни, а и стационарни рентгенови лаборатории за преглед на ранени войници, от чиято помощ са се възползували над 3 милиона пациента. Така също организира и курсове за рентгенолози и техници на рентгеновата апаратура. През 1921 г. отива на обиколка в САЩ, където е посрещната победоносно, за да събере средства за нови изследвания на радия.

Когато Кюри била вече на по-напреднала възраст, тя била разочарована от множеството лекари и производители на козметика, които използвали радиоактивни вещества без да вземат предпазни мерки.

Тя умира на 4 юли 1934 г. в санаториум във френския алпийски курорт Санселемоз, близо до градовете Саланш (Sallanches) и Паси, от левкемия, най-вероятно от въздействието на радиацията.

От брака си с Пиер Кюри има две дъщери. Нейната голяма дъщеря, Ирен Жолио-Кюри, печели Нобелова награда за химия през 1935 г., година след смъртта на Мария Кюри. Малката и& #768; дъщеря Ев Кюри е писателка.

По време на хиперинфлацията през 1990-те, обликът на Мария Кюри стои на полските банкноти от 20 000 злоти.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.