Внуците на Бай Ганьо - есе

Кой не е чувал за бай Ганьо? Той не е някакво митично същество или пък киборг, изпратен от бъдещето да спаси света. Не! Той е обикновен човек, носещ най-типичното име и най-типичните български черти , нарисуван от Алеко Константинов. Бай Ганьо пътува надлъж и нашир през Европа, продава си мускалите с розово масло и същевременно излага България. Как? По всякакъв възможен начин. Къде? Навсякъде! И по всяко време. Бай Ганьо отказва да плаща на когото и да е, страхува се да плаща на когото и да е, страхува се да не го ограбят, нетактичен е, нахален е, позволява си волности, псува… и още куп други неща. Срамува ли се? Ни най-малко.Срамът обира негов събеседник-българин, който същевременно му плаща разноските.
Бай Ганьо дори е горд с постъпките си. Как го показва? По един много неудобен за другите българи начин-удря се по гърдите като Тарзан с думата ,,Булгар”, изречена със страшна интонация.
Но има ли байганьовци днес? Къде са те? Естествено че има.Те са навсякъде. Не са облечени с разкопчани блузи и пояси на големите си кореми, но веднага могат да се познаят по цинизмите и псувните, изхвръкващи от устите им на всяка втора дума. А, ето един в автобуса, който не отстъпва мястото си на възрастната жена, нито пък на майката с болно дете. Още един баш баровец си изхвърля боклука от петнадесетия етаж, като същевременно оглежда с нахално-закачлив поглед съседката си, която усърдно чисти. На съседната улица пък друг си усилил телефона до дупка, та кънти оня ми ти кючек, та се пушек вдига. Както може всеки да се увери, внуците на бай Ганьо са навсякъде. И не само в България. Има такива, които досущ приличат на Алековия герой и в чужбина. Качеството на живот там е по-добро, отколкото в България, засега. А щом келепир има- българинът е там.
Германци, испанци, португалци, чехи, французи- лъже ги както се пише по книгите и прибира доволно утроените пари.
На тези хора всъщност им е леко на сърцето. Защо? Те не крият чувствата и мислите си. Дори и да не трябва да казват дадено нещо- правят го. Срамът е лишен от всякакъв смисъл за тях. Но п& #242; ли е хубаво да живееш зад измислена маска и да се криеш? Тогава животът ти ще бъде описван с една дума-сив, хората ще ти се струват сухи, а в сърцето ти ще цари пустота.
Дали ще приличате на бай Ганьо или не- решете сами.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Teodora ( 4) на 09 Март 2013
Супер е : )
NaDzZz ( 2) на 23 Февруари 2011
bra0 ganch0
Gan4o ( 2) на 16 Февруари 2011
dobro e imam 4 v daskalo