Внуците на Бай Ганьо

Внуците на Бай Ганьо

(Есе)

В днешно време героят Бай Ганьо, от Алековото произведение, се е превърнал в нарицателен образ за малокултирието на хората в дадени среди на общуване. Тези прояви на ниска култира и невъзпитаност в съвременното общество се определят като байганьовщина.

Всекидневно срещаме хора с негативни прояви като : простащина, нахалство, лицемерие, използвачество и др. Но вместо тези хора да се променят и да не бъдат подкрепяни от другите цевилизовани и възпитани хора, те сякаш се затвърждават като основен тип характер в обществото. Това поведение го наричаме байганьовщина, защото е пресъщо за извесния литературен герой Бай Ганьо. Чрез него Алеко Константинов показва негативните и малокултурни действия на българина.

От както се е появило името на героя Бай Ганьо в Алековото произведение, е изминало повече от век. Но той продължава да живее, макар да са се сменили историческити нрави, правителствата да са паднали, да са преминали в поколение

Той живее във всеки еден човек, който не се притеснява и не се чувства чужд от чеждото, който не иска да приеме чуждото или да го изучи, а само да го приобщи към своите правила, вместо да следва новите. Тези хора могат да бъдат наречини внуците на Бай Ганьо, а противоположните на него- Алеко. Защото благодарение на таланта си той е създал две вечни лица на българина- байганьовското и тово на идеалиста, на обществения тип личност.

В своето произведение Алеко поставя за цел да осмее лошите качества на хората и чрез действата на Бай Ганьо да им даде поука. Героят е вулгарен, некултурен, необразован. Той не се съобразява с нормите на добро поведение. За съжаление и в днешно време има много такива хора. Това е човекът на спирката, който яде семки. Тийнейджърът, викащ в автобуса. Това е жената, извърляша си боклука от прозореца. Невъзпитаният блъснал бабата. Тези хора са внуците на Бай Ганьо и те трябва чрез образа му да разберат грозното си поведение.

В българското общество всеки един от нас трябва да се замисли за поведението си и ако нещо му куца да го поправи, защото така българският народ ще израстне и ще се усъвършинства.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.