Какво е Европа за нас (есе)

Присъединяването ни към Европейския съюз е едно от най-големите предизвикателства за нас-българите и изпитание за новата ни демокрация.Не трябва да се заблуждаваме,че веднага след датата на приемането ни в съюза на всяка цена ще има всеобщо благоденствие.Това вече зависи от усилията на всички ни.Трябва да сме достатъчно отговорни и съзнателни, да успеем да реализираме очакванията на Европейския съюз към нас.

Аз мисля,че ако трябва да говорим за географско положение на България в континента Европа виждаме само предимства.Климатът в България е умерен-има четири годишни сезона.Те благоприятстват за развитието на туризма.Красивото ни Черноморие, Величествените ни планини с кристално чист въздух, са привлекателни дестинации за българи и чужденци.Богатите исторически забележителности на страната ни показват, че в миналото сме били ценени от Европа.

Например, древният тракийски град Перперикон се предполага, че е бил духавен и културен център в Европа по времето на Александър Велики.Не случайно, благоприятните райони по нашите земи често са ставали причина за войни и спорове.Всичко това е останало в миналото.Сега обстановката на континента е спокойна.

Да се надяваме, че с присъединяването на страната ни към Европейския съюз ще можем да говорим за разширено “поле за реализация”От нас зависи дали ще се развиваме в положителна насока.Това, че сме членки на ЕС е гаранция за икономическа стабилност, нови инвестиции и откриване на нови работни места.Сигурността още повече се засилва и от въвеждането на единна валутна единица във всички страни членки-еврото.

От една страна, присъединяването на страната ни към ЕС дава възможност на всички българи да ползваме предимствата като другите европейски граждани.

Но от друга страна Европа, защитавайки своите граждани ги ограничава със закони и норми.За всички нас е ясно, че предстои труден период,защото трябва да се научим да работим по европейските стандарти.
Глобализацията е все по-често срещан термин във всекидневието ни.

А какво е ГЛОБАЛИЗАЦИЯ?... Това,за което аз се сещам е премахването на границите и разстоянията в световен мащаб.По този начин всички млади хора ще имат възможността за допълнително обогатяване на знанията и образованието си.За това днес, най-важният източник за развитието на една икономика са не толкова природните ресурси, колкото образованието и квалификацията на хората.Именно знанията и уменията са движеща сила на икономическия напредък в Европа.Чрез тях можем да бъдем конкурентно способни на европейския пазар.

Ние трябва да осъзнаем, че сме не само граждани на собствената си страна, но и на Европа и света като цяло.Заедно ние ще достигнем до по-добро бъдеще -“Единство в многообразието”!

Мое мнение е, че трябва уважаваме страната си,макар да е малка, като “една човешка длан”.Великата българска история ни задължава да се гордеем с миналото си, защото ако ние нямаме самочувствие, няма да ни уважават и в Европа.
Аз съм сигурна, че ние можем и имаме с какво да се докажем пред света!

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.