Съставяне на маршрут за пътешествие

Географското разположение на Истанбул е неповторимо. Той се разпростира на два континента-Азия и Европа. В продължение на векове Истанбул е бил притегателен център. Първите селища в района на днешен Истанбул датират от 6 хиляди и 500ната година преди новата ера. През 3 хилядната година преди новата ера районът вече е гъсто заселен, но основите на днешния град Истанбул са положени през 7ми век преди новата ера, с изграждането на град Византион. През 4ти век от новата ера градът е благоустроен и модернизиран от римския император Константин Първи и е обявен за столица. В последвалия период, в течение на 16 столетия, Истанбул е столица на три велики империи-Римската, Византийската и Османската.
Още от своето създаване, Истанбул се превръща в център на съжителство на различните култури и религии и става центърът на трите небесни религии-юдейската, християнската и мюсюлманската. В Истанбул рамо до рамо съжителстват в мир хора с различен етнически и расов произход, изповядващи различна религия, различна култура и традиции. Не само културните и архитектурните обекти, създадени от вплелите се една в друга различни култури, но и природните забележителности, са факторите, които градят величието и великолепието на Истанбул.
Днес Истанбул, със своето 14 милионно население е един много оживен и динамичен град. Със своето стратегическо разположение, представлява кръстопът на морските и сухопътните пътища и затова е и център на икономиката и индустрията, но също така, благодарение на историческите и културни паметници, библиотеките и университетите, музеите, концертните зали, театрите, панаирните и културните центрове, представлява и център на културата и изкуството.
Истанбул е град обединяван и разделян от морски води, той е препълнен с туристически ценности, носител е на следите на богатото си културно наследство, притежава хилядолетно урбанистично минало, и всичко това даде възможност на 13ти ноември 2006та година той да бъде обявен за Европейска Културна Столица за 2010та година.
Една от заберлежителности е на Истанбул е Джамията Султан Ахмед - първата джамия в Османската империя, която има 6 минарета. Размерът на помещението в молитвената зала е 64 x 72 метра. Диагоналът на централния купол е 23,5 м, а височината му е 43 метра. Джамията има 260 прозореца.


купол е 23,5 м, а височината му е 43 метра. Джамията има 260 прозореца.
Босфорът е протокът, който свързва Мраморно и Черно море и разделя европейската част на Турция (Румелия) от азиатската (Анадола).Бреговете на Босфора са гъсто населени: от двете му страни е разположен мегаполисът Истанбул
Босфор-сателитна снимка
Всеки пътуващ може да внася и изнася за лични цели до 2 литра концентрат. Няма ограничения за тютюневи изделия.
Не се изисква деклариране на валута при влизане и излизане от страната. Валутата се обменя в банки и обменни бюра. Курсът на местната валута спрямо щатския долар е фиксиран и към август 2005 г. 1 щатски долар = 1500 ливански лири. В магазините и хотелите може да се плаща директно в щатски долари.
Дамаск е столицата на Сирия и най-голям град в страната. Населението му според оценки е между 2 и 4,5 милиона жители, достигащи до 6,5 млн. души в агломерацията. Градът се намира на около 80 км от Средиземно море в Югозападна Сирия, близо до Голанските възвишения, окупирани от Израел.

Железопътна гара Хиджаз

Националния музей на Дамаск
Йерусалим се намира на около 60 km източно от Тел Авив и Средиземно море.[1] В източна посока на около 35 km се намира Мъртво море,[2] най-ниско разположеният воден басейн в света. Сред съседните градове са Витлеем и Бейт Джала на юг, Абу Дис и Маале Адумим на изток, Мевасарет Цион на запад, Рамала и Гиват Зеев на север.[3][4][5]
Йерусалим е разположен в южната част на плато, което е част от Юдейските планини и включва Елеонския хълм на изток и хълма Скопий на североизток от центъра на града. Надморската височина на Стария град е около 760 m.[6] Градът е заобиколен от долини и сухи речни корита (уади). Долините Кедрон, Еном и Тиропоейон се събират близо до южния край на Стария град.[7] Долината Кедрон продължава източно от Стария град и го отделя от Елеонския хълм. По южния край на Стария град е разположена долината Еном, свързвана с библейската Геена.[8] Долината Тиропоейон започва на северозапад, близо до Дамаската порта, продължава на юг-югоизток през центъра на Стария град до извора Силоам, а след това отделя разположения източно Храмов хълм от останалата част на града. В наши дни тази долина е скрита от остатъците от човешка дейност, натрупани през вековете.[7]
Йерусалим (или Ерусалим) (на съвременен иврит: & #1497;& #1512;& #1493;& #1513;& #1500;& #1497;& #1501; Yerushal& #225;yim, на библейски иврит: & #1497;& #1512;& #1493;& #1513;& #1500;& #1501;, на арабски: & #1575;& #1604;& #1602;& #1583;& #1587; al-Quds) е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.
Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град.
Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Иудейското плато, западно от Мъртво море.

Население: Около 500 хил. души

Транспорт:
Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км.

Стопанство:
Текстилна, фармацевтична, металообработваща, полиграфична промишленост. Обработка на диаманти.

Забележителности:
• Елинистични и римски архитектурни паметници.
• Раннохристиянски сгради (4 в.) - ротондата "Гроба Господен", базилики, крипти.
• Паметници на арабската архитектура (7-8 в.) - 8-стенната джамия "Кубат ас Сахра" (върху разрушения храм на Соломон).
• Църкви от 11-12 в.

История:
Определя се като "свещен град" за християни, юдеи и мюсюлмани.
Когато Господ страдал и възкръснал, станали големи чудеса: някои гробове се разтворили, починали светци оживели и се явили на мнозина в град Йерусалим.
И до днес Христовото Възкресение се съпътства от едно велико чудо, което се наблюдава всяка година при Божия гроб, в деня преди църковния празник Великден. Ето какво точно е то:
В град Йерусалим, над мястото на Господния гроб, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година на Велика събота православните получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути, след появата си, не пари и не изгаря ръцете и дрехите.
Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втория век след Христа. Оттогава досега всякога, в навечерието на Велика събота, загасят всички кандила и свещи в храма. Светските власти правят строг оглед дали няма оставено нещо запалено. После запечатват входа на параклиса, в който е Божият гроб. Православният патриарх на Йерусалимската Църква сваля богослужебните си одежди. В бял стихар, пристегнат с кожен колан, той застава пред входа на параклиса. Войници проверяват дали в дрехите на архиерея не е укрито огниво. После премахват печата от входа и патриархът влиза в пещерата с Господния гроб. Там цари мрак. Започва напрегнато чакане - 15, 20 или повече минути, понякога и часове. Притихнал, народът очаква отвън и се моли. Изведнъж във въздуха се появяват светлини, подобни на мълнии. Хората започват да ликуват. От северния отвор на параклиса се показва снопче запалени свещи.
А какво се е случило в пещерата с Господния гроб, разказва самият йерусалимски патриарх:
"Когато вратите зад мен се затвориха, вътре цареше непрогледен мрак. Светлина се процеждаше само през два малки странични отвора. Изведнъж върху мраморната плоча на Божия Гроб забелязах по-светло петно. Отворих молитвеника си и видях, че спокойно мога да чета. Плочата върху Гроба ставаше все по-светла. После върху нея започнаха да просветват като че разпилени разноцветни бисерчета. Те се съединяваха едно с друго. От цялата плоча струеше светлина. Допрях памук до нейната повърхност и той се затопли. Докоснах с него края на свещта, а тя изпращя и се запали, сякаш беше барут".
През XVII век, при управлението на султан Мурад Справедливи, арменците подкупили турците, които владеели тогава град Йерусалим, и ги склонили да не допуснат при Гроба православния патриарх. Там влязъл арменски владика, а православните останали пред храма. Всички дьлго очаквали чудото, но Божественият огън не слизал.
Внезапно се чул силен гръм и мраморната колона в двора на храма, до която стояли православните, се пропукала. През цепнатината излязьл огън. Така Благодатният огън отново бил даден най-напред на православните християни.
В Израел можете да намерите керамика, медните изделия, изделията ръчна изработка, скъпоценни камъни и други златарски изделия.

Страната развива културен и балнеоложки туризъм. Израел е също място, което се слави със страхотна кухня. Известната бърза закуска "хумус" , правена от нахут, се е превърнала в истински култ през последните 50 години.
Всяка година се провеждат фестивали, които привличат хиляди туристи - оперни, театрални, както и известният Love Parade (Парад на любовта). Заради удобното си географско положение Израел развива успешно конферентен и бизнес туризъм и високи технологии. Доста развит е и екотуризмът. Има повече от 50 национални парка на територията, на които се намират много от забележителностите на Израел.

Йерусалим

Дойде време да ви разведем из "Свещения град", както наричат Йерусалим. Първите данни за съществуването му се отнасят към средата на 2-то хиледолетие преди новата ера. Градът е бил част от територията на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йебус, която Давид превзема през 1 000 г. пр. н.е. и след като променя името й, прави от нея еврейски храм. Тези събития поставят началото на хиледолетната история на Йерусалим.

Днес градът привлича туристи както с мистиката и историческите си забележителности, така и с условията за почивка, които предлага. Тук можете да отседнете в петзвездни хотели, да ядете в скъпи ресторанти и да се забавлявате по много начини.

Ще ви предложим и няколко места, на които можете да отседнете. Ако резервирате пътуването си през един от най-известните туристически портали Expedia и изберете 5-звезден хотел като American Colony Hotel, в центъра на Йерусалим с включен самолетен билет, цената е около $3 487 (4 500 лв.) за 7-дневна за двама души. За по ниска категория хотел (две звезди) като A Little House In The Colony, с включен самолетен билет, ще платите с около $1 000 по-малко.



Къде може да похапнете и да се позабавлявате?

В Йерусалим има изобилие от ресторанти, в които можете да похапнете вкусно. Ако сте любители на различните салати, в "Grill Bar" можете да избирате между 13 вида. Ресторантът предлага рибни и мести ястия, както и традиционни специалитети. За тези, които искат да се наслаждават на красивата гледка на юдейските планини, докато вечерят южноиндийска или традиционна израелска кухня, ресторантът „Almora“ предлага комбинация от всички изброени неща.

Нощният живот кипи активно в града. Хората, които обичат романтиката могат да й се насладят напълно, ако се разходят вечер из града. Кафенетата около пешеходната улица Ben Yehuda и Zion Square са място, където трябва да отидете. Литературното кафе Tmol Shilshom е привлекателно място за кафе и кейк. Там може да присъствате на литературни четения и да слушате поезия на иврид и английски.

Неща, които да видите

Ако пристигнете в Йерусалим през късния месец май ще можете да присъствате на Израелския фестивал. Той продължава 3 седмици, в които могат да се видят някои от най-добрите национални и международни театрални пиеси. Много от представленията се провеждат в Йерусалимския театър.

Месец юли също е подходящ за почивка в Йерусалим. Тогава се провежда международният филмов фестивал (Jerusalem Film Fest). Билетите за прожекциите са на достъпни цени, а към някои от тях има и допълнителни бонуси - четене на лекции за филмите, срещи с режисьорите, партита по случай примиерите на нови кинопрожекции.



Парченца история

Както знаете Йерусалим е по-известен със своите исторически забележителности. Тук можете да посетите базиликата "Ейн Карем", да разгледате свети места като планината Елеон - мястото на Възнесение Христово; параклисът „Отче наш“; пещерата „Възнесение Богородично“ и базиликата на Агонията.

В Йерусалим можете да се разходите и из стария град, да разгледате Стената на плача или да минете по улица "Виа Долороса" - път на Исус към Голгота. В стария град можете да посетите още и стаята на тайната вечеря или да обиколите старите арабски пазари.

Новата част на Йерусалим ви предлага още да отидете до маслинения хълм, откъдето се открива прекрасна гледка към целия град. Друга интересна забележителност са Гетсеманските градини, където можете да посетите и гробницата на Мария-Магдалена. По време на Великденските празници много вярващи се стичат към свещеното място "Божи гроб", за да присъстват на организираните великденски литургии.

Полезна информация

Израел е може би най-съвременната държава в Близкия Изток. Има излаз на Средиземно, Червено и Мъртво море. Топлият климат и природните условия на страната я пряват привлекателна за туристите през цялата година. Цените са много достъпни както за нас българите. Сключеното през 2007 г. споразумение между България и Израел дава възможност на български граждани да пътуват безвизово до тази страна.

Цените за стая за двама, за 1 седмица в 3-звезден хотел с включени закуска и вечеря, самолетен билет и застраховки започват от 900 лв. За вътрешни екскурзии се плаща допълнително. За посещения до различни забележителности ви препоръчваме да използвате автобус. Този вид транспорт е удобен за пътуване в цялата страна.

Билетите се купуват направо от шофьора на достъпни цени. В събота и в дните на еврейските празници автобусите не работят. Тогава може да използвате маршрутните таксита, които се движат по основните направления както в градовете, така и между тях. Тарифата обикновено не е много по-висока от тази на автобусите.

Валутата на Израел се нарича шекел. Един шекел е равен на 100 агарот (израелските стотинки). Банкнотите са на стойност от 10, 20, 50, 100 и 200 шекели. Има монети по 1, 5 и 10 шекела, както и по 5, 10 и 50 агарота. За по-сигурно обменете чуждестранната си валута в местни пари. Това може да на
правите още на летището, в хотела или в обменните бюра. Можете да плащате с всички видове международни кредитни карти, както и с пътнически чекове.

Успяхте ли да се докоснете поне частица от магията на „Свещения град“ и да се убедите, че трябва да посетите Йерусалим?
Времетраене на екскурзията………………………………

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Dimitar ( 19) на 28 Февруари 2013
mali kolko e dulgo
Димитър ( 20) на 22 Октомври 2011
pishete po kratko we
valentina ( 65) на 30 Май 2010
awe kak da si napravq i moite da sa publikuvani ?!?