Образът на българския език в одата "Българският език" на Иван Вазов

Стихотворението "Българският език" е поетически израз на Вазовото преклонение пред силата и красотата на родното слово. В сихотворението се възхвалява българският език и се показва на хулителите, че езикът ни е прекрасен, чудесен, музикален и че е подходят за поезия.

Още в началото автора нарича езикът "свещен", защото той е на неговите деди. Нарича го "прекрасен" и автора го доказва като подчертава неговите качества. Езикът е наречен "страдални", защото е опозоряван, урогаван, отричан и оклеветяван. Езикът е част от родното и затова творбата е изградена като обръщение към езика. Последните две строфи звучът като поетически обект.

В началото автора нарича езика "свещен", защото е древен, преживял е мъките и изпитанията на историята. Той е език на деди, съхранява родовата връзка на поколенията, защото е език на майката родина.
"Език свещен на моите деди,
език на мъки, стонове вековни,
език на тая, дето ни роди
за радост не - за ядове отровни".
Езикът е наречен "прекрасен", като рилическия говорител подчертава неговите качества, че той е "мелодичен", притежава хубост и изразителна мощ, речта е наречена "гъвкана и звънлива""лее се "Бъргарският език", "свещен", "прекрасен", "страдални"в тонове", изразителността е жива, а звуците сладки.
"Език прекрасен, кой те не руга
и кой ..."
Автола нарича още езика "страдални", защото той е непрекъсната урогаван, отричан и оклеветяван.
"Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен ..."
Последните две строфи, разкриват мисията на лирическия герой, който всъщност е й поет. Той е готов да вземе упреците на хулниците, за да езикът да бъде чист и свят за бъдещето поколение.
"Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ..."
Готов е да "обрише от калта" езика и с чистотата му да накаже всички, които го ругаят, оклеветяват и отричат.
"ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя ..."

В одата си Вазов, успява да трогне читателите и да ни накара да варваме, че езикът ни не е нито груб, нито музикален или пък неподходящ за поезия. Показва ни, също така, че е готов да опорвегае родния си език и за се жртва за него.
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    kristin ( 10) на 05 Март 2011
    Браво! Много е добро
    Диана Димитрова ( 172) на 01 Юни 2010
    mn dobre braw0o
    hahahah ( 6) на 26 Май 2010
    mn t1p