Силата на човешкия дух според "Антигона"

На Земята живеят приблизително осем милиарда души, всеки от които има свои собствени интереси, мечти и приоритети. Ежедневно всички тези осем милиарда души водят непрестанни борби- едни се борят за правото си на глас, други воюват срещу неправдите на живота, трети пък просто се опитват да запазят човешкото у себе си. Е тогава можете ли да си представите колко душевна сила е необходима на човек да става сутрин и всеки ден да се изправя пред житейските препятствия, каква воля е нужна и колко кураж трябва, за да се справя с тежките удари на живота?

Човешкият дух, волята, те не са нещо материално, което можеш да докоснешнеш, нямат форма или образ. Те се крият длбоко в душите на хората и впреки че човек не може да ги види, той знае, че ги има, че съществуват. Те са онези неща, които ни дават сили да защитаваме своите принципи, да остояваме себе си независимо от обстоятелствата. Типичен пример за това е образът на Антигона от Софокловата трагедия. Тя, със своя несломим дух, погребва брат си въпреки царската заповед. Не познава страх дори от смъртта. Тя не изгубва себе си, не предавяа онова, в което вярва.

Силата на духа приличава не само в конфликтите със заобикалящия свят. Той има голямо значение и в борбата, която водим със самите себе си. Ако се замислим, не са ли тези душевни противоречия най-голямо изпитание на волята- да изберем онова, което ни харева, или което е правилно, да постъпим егоистично, или достойно? Какво ще е решението зависи само и единствено от нас и от това колко силен е духът ни. Пред подобен конфликт е изправена и Исмена, сестрата на Антигона. Тя е поставена пред дилемата дали да постъпи смело, изпълнявайки дълга към семейството, или да бъде страхливка, загърбвайки брат си заради собственото си благополучие.

Човешкият дух определя целия ни живот. Той е онази част от нас,която ни крепи в трудни моменти, която ни прави по-смели и решителни, която ни помага да отстояваме себе си докрай. Именно той е движещата сила, ни помага да оцелеем в това огромно прилключение, наречено живот.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.