1. Eзикът - звук, дума, изречения, текст(Начален преговор). Част 1

Българският език е официалният език в Република България. Говори се от близо 9 милиона души оредимно в България, но също и в Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция( европейската част), Украйна, Австралия, Канада, САЩ, Германия, Италия и Испания. По-големи общности от говорещи български са регистрирани в Хърватия, Чешката република, Унгария, Израел, Либия, Молдова, Руската федерация( европейската част), Словакия. Агенцията за българите в чужбина към Министерския съвет отговаря за българските общности в съседните на България страни и за имигрантските общности в различни държави по света. (...)

Официалната азбука за писане на български език е кирилицата. Българският е първият славянски език, който разполага със собствена писмена система, датираща от 19 век. През 886 г. България приема глаголическата азбука, създадена от св.св. Кирил и Методий, която постепенно  е заменена от кирилицата- азбукс, създадена и наложена от Охридската и от Преславската книжовна школа в началото на 20 век. На 1 януари 2007 г. , когато България е приета за пълноправен член на Европейския съюз, кирилицата става третата официална азбука на Европейския съюз след латинската и гръцката.

                                                                                               Из" Българският език в вдигиталната епоха"

 

За да се разбират жителите на Европа по-добре, Съветът на Европс насърчава с различни инициативи изучаването на чужди езици.

През 2001 г.  официално е публикувана Общата европейска езикова рамка за езиците - документ, който помага на хората да оценяват знанията и уменията си при общуване на чужд език. С помощта на Европейската езикова рамка може сами да определите равнището на комуникативните си умения: слушане, четене, говорене, писане. Рамката описва шест равнища на владеене на чуждия език - от А1(начинаещи) до С2(почти роден език).

Европейското езиково портфолио е  друг важен документ , в който се представят езиковите и комуникативните умения на неговия притежател. В портфолиото имате възможност лично да отразите своите умения и знания по различни езици, които учите или сте учили, както и познанията си за други култури

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.