Тези ,,Немили-недраги''

Как е близко и как е далеко!

Цитатът е от лирическото отстъпление  във втора глава на повестта ,,Немили-недраги“ от Иван Вазов. Изразът е изграден въз основа на антитеза, която изразява запазената духовност на хъшовете в чуждото общество ,но и невъзможното им   завръщане в родината. Чрез пространствения контраст ,,близко-далеко‘‘ се внушават изживяванията на героите, които са безсилни да променят участта си.

Помни Странджата! Умри за България!...

Изразът е от последните думи на Странджата в пета глава на повестта ,,Немили-недраги“ от Иван Вазов. Чрез реторичните възклицания се внушава мотива за приемствеността в борбата. Те показват неизчерпаемото родолюбие на хъша, неговата отдаденост към отечеството, горещото му желание то да бъде свободно. За героя това е най-висшия идеал и затова дори и да е на смъртния одър, той остава със свети мисли  за родината, да се вълнува от бъдещето й , да изисква от останалите живи да се посветят  на нея, следвайки неговия пример.

Станахме баби...ах,братя мили!

Цитатът е от речта на Странджата в трета глава на повестта ,,Немили-недраги" от Иван Вазов. Изразът изгражда представа за потиснатите героични подвизи на хъшовете заради сиромашията и глада ,които ги превръщат в хленчещи ,,баби",мислейски само за своето физическо оцеляване. Чрез инверсирания епитет ,,ах братя,мили" се внушава привързаността и обичта на Странджата към неговите другари.

...хъш значи да се мъчиш,да гладуваш,да се биеш, с една дума,да бъдеш мъченик

Цитатът е от речта на Странджата в трета глава на повестта ,,Немили-недраги" от Иван Вазов.Чрез възходящата градация се представя себеотрицанието на героя,за да постигне своята най-висша цел-свободата на родината.Думите му внушават страданието и готовността в името на свободата

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.