Живот в пустинята

Една-седма част от сушата на Земята е пустиня. Пустините са много сухи области, в които валежите са по-малко от 25 см. Повечето пустини, като Сахара в Африка, са горещи, но край полюсите има и студени пустини, където водата е замръзнала през по-голямата част от годината.

Живот в горещата пустиня
Често е трудно да се определи къде завършва тревистата равнина и къде започва пустинята, тъй като по краищата на пустинята има райони, където растат тревисти растения и храсти. В други райони пък има обширни области от суха земя, скали и пясъци сред растителността, а на отделни места не може да вирее нищо. Някои видове животни могат да просъществуват дори в такива сурови условия. Силните сухи ветрове разрушават скалите, придават им странни форми и разпръскват пясък и пръст. В някои области има обширни места с голи скали. На някои места пясъците се натрупват, като образуват дюни. Те почти непрекъснато се движат и върху тях могат да се срещнат твърде малко растения.

Вода в пустините
Малкото дъждовни води често падат над пустинята по време на кратки, но силни бури. Дъждовната вода бързо се просмуква в пясъка, изсъхва или се оттича в стари речни корита. Почти навсякъде има подземни води, задържани от подземни скали. В пустинята тази вода обикновено е дълбоко под земята, но на някои места скалите са близо до повърхността. Тези места се наричат оазиси.

Пустинни растения и вода
Някои пустинни растения имат дълги корени, за да изсмукват водата, скрита дълбоко в земята. Други използват кратките дъждовни периоди, когато наоколо има достатъчно вода, за да я складират в себе си. На други места повечето растения губят много вода чрез листата си, но пустинните растения трябва да „пестят” водата. Затова някои от тях имат водозадържащи листа, а на други листата опадват през сухия период.
- Корените на храстите алгароба са дълги до 30 м, за да достигнат водата дълбоко в земята.
- Африканската велвичия складира вода в огромните си подземни корени. Листата й имат особена, дебела „кожа”, която задържа водата.
- Кактусът сагуаро има гъбесто стъбло, което през дъждовния период се изпълва с вода. Повечето растения произвеждат храна в листата ли. Кактусите нямат листа. Ето защо произвеждат храна в зелените стъбла. Бодлите на кактусите са твърди и не позволяват загуба на вода. Освен това те ги предпазват от животните. Понякога по кактусите се образува роса (капчици вода от въздуха), която се стича в почвата и се улавя от корените.
- Растението окотило не може да складира вода, но може да произвежда храна както в листата, така и в зеленото стъбло. Още щом започне засушаване, листата падат, за да се спести вода.
- Финиковата палма расте край оазисите, където корените й достигат водата, и не се среща другаде в пустинята.

Вода за животните
Всички животни с храната получават вода, която за много дребни пустинни видове е достатъчна. Но повечето птици и едрите животни, като камилите и лисиците, трябва да посещават изворите, за да пият вода. Някои могат да прекарат дълго време, преди да пият отново, като се запасяват с възможно по-голямо количество вода.
- Много пустинни птици, като австралийското вълнисто папагалче, се струпват на големи ята всяка сутрин около изворите, за да пият вода.
- Повечето животни губят много вода с изпражненията си. Но изпражненията на камилите са много сухи. Така водата се задържа в организма им и те издържат дни наред, без да пият. Когато намери вода, камилата изпива за 10 минути около 2/3 от съдържанието на една вана.
- Много пустинни гризачи, като песчанката джудже, никога не пият. Те получават вода с храната и губят твърде малко вода с изпражненията, които са много сухи.
- Лопатокраката жаба се заравя в земята, за да прекара там сухия период. Когато завали, тя излиза навън за снасяне и оплождане на яйцата.
- Яйцата на пустинните рачета преживяват в пресъхналата тиня, докато завали. Тогава малките се излюпват, развиват се бързо и снасят яйца в локвите, преди да умрат.


Изображения:


алгароба http://fotos.euroresidentes.com/fotos/Alicante/Benissa/benissa_la_cuta/images/algarrobo.jpg


велвичия http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Welwitschia_mirabilis(2).jpg

кактус сагуаро http://en.wikivisual.com/images/3/3c/Saguaro2.jpg

окотило http://img505.imageshack.us/i/ocotillo.jpg/

финикова палма http://www.kakvo.org/userfiles/dhstudio/palma.jpg

австралийско вълнисто папагалче http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/99/Melopsittacus_undulatus_-Alice_Springs_Desert_Park-8.jpg

камила http://log.bg/users_images/20/20508.jpg

песчанка джудже http://static.panoramio.com/photos/original/6642966.jpg

лопатокрака жаба http://farm4.static.flickr.com/3062/3083451578_4f0876e347.jpg?v=0

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.