Електричеството в природата

Електричеството в приридата
I Мълниите
Мълниите и светкавиците сами по себе си са загатка за учените. Но как се образуват никак не е тайна. Най-често това се случва при дъждовните облаци. Когато един облак с положителен заряд се доближи до облак с отрицателен заряд се получава мълния. Те се привличат от по-високи места, като хълмове, дървета и жилищни блокове. Ето защо е по-добре ако си навън по време на буря да стоиш далеч от тях. Ако си вкъщи няма нужда да излизаш, но по-добре да не се къпеш в този момент, защото водата е добър проводник на електричен ток. Има и доста интересни случаи, при които мълнии се предизвикват от изригвания на вулкани, урагани или пясъчна буря. Познати са два вида мълнии-линейните са тези, които добре познаваме от всяка гръмотевична буря. Кълбовидните обаче рядко се виждат. Те представляват огнено кълбо, голямо минимум колкото портокал, което виси на едва няколко метра от земята или се движи бавно над нея. Времето за живот на кълбовидната мълния най-често е от няколко секунди до няколко минути и почти винаги съществуването й завършва със немалък взрив, който при по-голяма мълния предизвиква големи разрушения. Феноменът възниква най-вече по време на гръмотевичните бури и особено след падането на обикновенни мълнии, но има и много случаи, в които се появява преди самата буря или известно време след нея. Кълбовидната мълния може да бъде много опасна, тя не се привлича от високите места като обикновенната линейна мълния. Най-силна може да бъде, ако се появи на обширно, плоско място. Възможно е да се появи дори в дома ви, но тогава със сигурност няма да бъде опасна. На закрити пространства тя се ограничава до сила от едва 10 джаула, докато на открито може да достигне дори и до 10 000 000 000 джаула. Затова кълбовидната мълния е изключително опасна.

II. Свеврното сияние
Полярното сияние, по известно като северно, е природен феномен, известен с голямата си красота. Представлява светлинни ивици в горните слоеве на атмосверата. Получава се по сложен начин, в резултат от сблъсъка на високоенергийни частици, носени от слънчевия вятър с неутралните атоми на силно разредени газове, от което се получава светлинно действие. Това става в горните слоеве на земната атмосфера. Зависи от наистина много фактори, но въпреки това явлението може да се появява повече от 50 пъти годишно. Много хора си мислят, че северното сияние представлява някакви цветни газове, осветени от слънчевите лъчи или от луната, но това не е вярно.По-вероятните теории за палучаването му показват, че то е резултат от светлинното действие на електричния ток.








III Змиорките и Скатовете

В реките на Средна и Южна Америка съществуват много опасни обитатели, за които електричния ток не е ново откритие както за хората, ами е даденост от хиляди години насам, а именно змиорките. Те са най-известните, както още се наричат, „електрически централи” във водния свят. Достигат до 2 метра и 15-20 килограма .Електрическата мощ на змиорката е също внушителна — напрежението на електрическия ток при едри, неизтощени екземпляри достига около 300—400 волта, а в някои случаи дори 600 волта! Тази енергия би стигнала да захрани 12 електрически крушки от по 40 вата, но не и за продължително време. Те са много добре защитени, понеже електрическите им клетки са съединени помежду си така, че токът може да премине само през тях, а разпространението му в другите части на тялото е невъзможно. Освен това тялото & #1117; е покрито покрито с тънка изолираща ципа, която я предпазва от собствените & #1117; мълнии.

В Средиземно море живеят много видове електрически скатове, които достигат до 2 метра и 90-100 кг. Електрическата „батерия” на тези риби е съставена от гръбна и коремна част, като първата произвежда положителни, а втората отрицателни електрични заряди. При едрите скатове токът достига напрежение 700-800 волта и сила 7-8 ампера. Този ток рядко би могъл да убие човек, но все пак е доста опасен. Случва се в горещите дни някой скат да изплува в горните слоеве и ако някой случаен плувец го докосне без да иска, ще последват няколко така наречени „електрически изпразвания”, които могат да го сериозно да го наранят или парализират и ако няма никой около него бързо ще се одави.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.