Временно руско управление ( ВРУ )

Задачите на ВРУ са вписани в Манифест на Александър II за войнта ( издаден на 12 април 1877г., чрез който се обявява Руско - турската война )

Основната задача на ВРУ е да подготви местни кадри за управлението на държавата. Срокът на пребиваване на руснаците в България е 2 години, но по-късно е намалено от Великите сили на 9 месеца.

ВРУ преминава през четири етапа: подготивтелен ( ноември 1879- април 1877 ), военновременен ( април 1877 - февруари 1878 ), междинен ( март - юни 1878 ) и заключителен ( юли 1878 - май 1879 ).

В края на 1876г. се създава Гражданска канцелария, начело с княз Владимир Черказки. Тя се заема с управлението на освободените Отвъд Дунава земи.  През военновременния период се въвежда гражданско управление. Създадени са 8 губернии ( области ) с управители руски губернатори и български вицегубернатори.  Създава се полицейска стража. Полагат се грижа за бежанците.

В деня на подписването на Санстефанския мирен договор ( 3 март 1878г. ) умира княз Владимир Черказки. Канцеларията е закрита.

ВРУ е в ръцете на имп. комисар - княз Александър Дондуков - Корсаков. Князът създава Съвет на императорския комисар ( Централно управление ) и седем министерства.

Пологат се основите на военното обучение. На 8 юли 1878г. в София е създадено военно училище, което произвежда първия си випуск офицери.

Настъпват промени в учебното дело. Появява се задължително и безплатно начално образование. Появяват се болници и аптеки. На  15 януари 1879г. е създадена Народната библиотека ,,Св. св. Кирил и Методий'' На 23 май 1879г. е създадена Българската народна банка ( БНБ ). 

Руските власти правят всичко възможно администрацията на Източна Румелия да не се разграничава от тази на Княжество България.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.