„Прости им, Господи, защото те не знаят що вършат” (Есе)

„Прости им, Господи, защото те не знаят що вършат”.Това са последните думи на Иисус Христос.Иисус не проклина мъчителите си, а напротив, остава верен на проповядваната от него всеопрощаваща любов и моли Бог да им прости.Христос изрича тези думи, защото дори и в последните минути живот, Той не забравя за какво е създаден – да опрости греховете на хората.

    Няма безгрешни и идеални хора. Всеки е допускал грешки в живота си.Грешки, които са допуснати незначително или такива, които са извършени нарочно.Иисус учи хората на истина, красота и добро, а сред тях и на вяра, надежда и любов.Най-силното от тях е любовта.Хората,които са изпълнени със злоба, с възмездие, считат, че получават блаженство, но всъщност не е така.Блаженство и щастие получават страдащите, бедните, миролюбивите хора.Хората, които са с чисти сърца, те получават възмездие за страданието, отплата за мъките си, за добротата си.Според Месията виновен е не само онзи, който реално извършва престъпление, а и онзи, който изрича закани и мисли зло.Виновен е не само този, който извършва блудство и прелюбодейство, а и този, който  само в мислите си пожелава това.Иисус осъжда лицемерите и хората молещи за милостиня, защото те не водят към Бога. Истинската вяра е в сърцето. Народа виаги критикува другите  за греховете им, но никой не вижда собствените си прегрешения.Всеки носи отговорноста за своите дела. Хората трябва да се покаят от греховете си, защото това не ги прави по-слаби , а напротив прави ги по-силни.Иисус проповядва опрощение и любов не само към ближните, но дори и към враговете. Христос нагледно обяснява на хората, как  да възприемат Божието слово. Само онези, които с цялата искреност и чистота на душата си, само те ще могат да се доближат до Господ.Иисус се отнася с любов към целия човешки род, независимо какви са те – добри или лоши, блудници или прелюбодейци.

     Божието царство е състояние на човешкия дух, на любов към хората- път, по който може да тръгне всеки. Никога у човека не е имало толкова малко добро, колкото днес. Всичкото зло се е вселило в тялото на човека. Днес целият пъкъл се е преселил на Земята. Дали някой се сеща, че Земята някога е била рай? Нека се замислим за всички зли неща, които хората вършат. В един такъв момент Христос е казал: "Прости им, понеже не знаят, що правят".Да, Иисус ни защитава до последно , въпреки стотиците глупости, които правим през живота си. Но какво щеше да е, ако всеки прощаваше на друг за греха, който е извършил?Какъв би бил този живот без истинска справедливост?Иисус е заченат с цел да изкупи греховете на нас - злите хора. Ние, които търсим облага във всичко. Ние, материалните. Дали е успял тогава, не знам, но поне според мен, днес отново се нуждаем от Месията и ако наистина може да възкръсне, мисля, че сега е моментът, защото ни стана прекалено много. Грях след грях. В това преминава живота на повечето хора. Да, ние не знаем какво правим, но нима има някой, който може да ни научи? Лично аз смятам, че в този свят това няма да се случи. Но в някой друг-може би щеше. След време всички ние ще се пренесем в него, а дотогава живейте си живота, за любов се замислете и глупости дори и малки не правете. Следвайте сърцето и душата си, защото в тях се крие божественото у вас. Бог ще ви прости и напътства.

 

 

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.