Светът съществува, за да се превърне в книга! (есе)

“Книгата е прозорец към света” – една мъдра поговорка, съдържаща в себе си отживяна и доказала се във времето истина. С раждането си, човек е един бял лист върху, който пише животът. Можем ли да си представим  живот без минало, история и традиции? От най-ранно детство книгата ни дава представа за света, разказва ни история и поражда в нас фантазии и копнежи.Учи ни да обичаме и уважаваме целия свят, всяко едно живо същество...

Книгата  е най-голямото богатство. На това се учим от малки. Да обичаме книгите и да сме богати. Духовно богати.   Книгата е красота и божи дар, добродетел без която животът би опустял. Някои книги ни карат да мечтаем, други ни връщат към действителността, а трети разказват за нашата история. Така как сме се появили ние и за какво точно съществуваме на света.

За всекиго книгата е носител на знанието, на човешкото в човека, на мъдростта на старите хора и любовта към живота на младите.Книгата ни дава безценната възможност, често пред самите себе си, да намерим истинската си същност и да намерим душата си. За Книгата са създадени толкова много поговорки, много думи са казани в нейна защита и възхвала, тя е родила у нас вечния копнеж към знание,към самосъвършенство, към откривателство и себепознание. Ето защо книгата е едно от малкото вечни неща в нашия преходен свят.

Светът е нещо необикновено. Всеки се ражда със своето дело и предначертана съдба.Ние хората всички сме различни и уникални сами по себе си,имаме различни мнения и гледни точки за това как трябва да се живее.Всеки един от нас избира сам как да живее, сами преценяваме как бихме искали да живеем и какво бихме искали да постигнем в този живот.

Светът на книгата- необятен, необозрим, съвършен.Разтваряйки книгата, човек се потапя в свят на царе и царици, герои и злодеи, плува в странни и далечни морета, вижда необикновени животни и удивителни растения.Книгата ни повежда на път към далечни планини и непребродени гори, от безкрайните морски дълбини към необятния Космос. Светът съществува, за да се превърне в книга, защото буквите и думите вдъхват сила, показват ни необикновени места, разкриват ни геройства учат ни да разграничаваме доброто от злото, да намираме смисъл и в най-скучното ежедневие, оцветяват и най-сивия ден. "Светът е книга и тези, които не пътуват четат само една страница" Книгата-това е човешкият живот, една недописана страница, един стремеж да кажем още нещо, една мечта хората да не ни забравят, един начин да бъдем вечни.

 Златка Ехова

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.