Аз и моето място в Европейския съюз (есе)

На 1.01.2007г. България става членка на ЕС. Тогава както и днес  /след 6 години/, аз  чувам от медиите и прочитам във вестниците и списанията различни изказвания отностно  членството  на нашета страна в ЕС. Найстина влизането на България в Европейския съюз има своите предимства и недостатъци.  Но лично аз мисля, че повече  предимства дава ЕС на България и на нас младите хора.

С присъединяването си към ЕС, ние  гражданите на България станахме част от една зона на мир, стабилност, сигурност и просперитет, в която са осигурени високи стандарти на политиките в областта на: околната среда, здравеопазването, безопасността на храните, както и социалната политика.

Днес всеки  българин само с лична карта има правото да пътува, работи, учи или живее във всяка една държава-членка, включително и правото да развие собствен бизнес в държава-членка и да ползва системите за социално осигуряване. Лично аз бих се възползвал  от това право.Например да си направя екскурзии до някои Европейски страни. Да ги разгледам да и да видя техните исторически забележителности.  Дори когато завърша средното си образование мога да стана студент  в Европейски  университет.

След 1 година т.е на 18год. като всички български граждани могат да гласувам на местните и общински избори и на изборите за Европейски парламент в държавата-членка, в която пребивават, и дори да се кандидатирам както на местни, така и на европейски избори.

Мога да пазарувам  по: интернет,телефон, GSM, поща и чрез куриер . Винаги когато имам нужда мога да потърся помощ от компетентни органи и ще защитят правата ми .При търгуване когато не съм доволен от обслужването или открия некачествена стока уведомявам „Съюза на потребителите” и веднага се прави анализ и контрол. Така се повишава качеството на произвежданата продукция. Всичко това ми дава самочувствие,защото по един или друг начин съм уважаван и обслужван като останалите европейци.

         Освен това членството ни в ЕС, има значително положително въздействие върху икономиката на България и дава важни предимства от гледна точка на конкурентоспособността за фирми със седалище в страната. Конкуренцията на Европейския пазар намалява цените и повишава качеството на стоките.Засилването на търговията в България, значително се увеличава, имаме голям внос и износ на стоки. След като купуваме и продаваме в ЕС стокооборота се покачва,което се отразява на икономиката в страната ни.

Възможност за ползване на Европейските фондове, подкрепят развитието и просперитета на предприятия и фирми у нас. Финансова подкрепа, спомага развитието на производствения процес и дава много добър стартов капитал,който подсигурява лесно реализиране и утвърждаване на пазара.

Увеличаване на чуждите инвестиции в България осигурява и открива нови работни места.България като държава членка на ЕС наложи откриване на филиали и представителства на световни фирми и предприятия у нас,което подпомага безработицата,като подсигурява работа за много хора.Всичко това ми дава възможност  за избор на работа и реализация. А самият аз след години мога да кандидатствам по Евро-проект и  да създам фирма в която да осъществявам производство и да осигуря работни места.

Всички тези предимства са показателни за развитието на България от момента,в който страната ни стана членка на Европейския съюз,а ние българите се ползваме със статут на европейски граждани.Несъмнено това ни даде приоритети и добри възможности за просперитет и развитие в името на едно по-добро за страната ни и за всички нас бъдеще.Всичко това ме кара да мисля и вярвам,че позитивите от членството ни са много повече,отколкото негативите. 

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.