Образът на Гергана в "Изворът на Белоногата"

"Изворът на Белоногата" е най-съвършеното и дълбоко поетическо произведение на Петко Славейков. За първи път е публикувано в списание "Читалище" през 1873г.

Композицията на поемата е изградена върху образа на Гергана. Тя е трудолюбива, родолюбива и смела българка. Гергана е идеала на Петко Славейков за българска жена - притежава както физическа, така и духовна красота.

Произведението "Изворът на Белоногата" изразява покатегоричен начин общата мисловна нагласа на българите от епохата на Възраждането и в наши дни. Поемата представя разговора между двама характерни герои - красива българка и богат везир. От този разговор си проличават различните им мирогледи и ценностни системи и затова те не достигат до съгласие.

Освен красива, Гергана е начетена и завидно умна. 

Друго завидно нейно качество е духовната и сила. Физическата мощ на везира е безсилна пред духовната сила на българката. Тя устоява на всичко, което везирът е предлага, за нея родният дом и любовта към Никола са много по-ценни от всички хареми и жълтици, които и се предлагат. Задоволява се с това, което има: "Стига ми това, що имам!". Верността в любовта е дълбоко ценено качество от българите, а в това отношение Гергана е идеална:

Първо ми либе Никола

първо венчило той ще е ...

Гергана е смела българка, която не се страхува да изрази мнението си и не се бои от властния везир. Показва му, че колкото и голяма власт да има, тя не е достатъчна, за да спечели любовта и. Остава вярна на Никола:

На живот си ми господар,

но на волята не си ми.

Българката успява само с думи да победи в този спор и да накара Везира да и се възхищава: "Смая се везир с Гергана."

Чрез образа на чешмата, е вплетен мотивът за вграждането, който е символ на трайността.

Чрез произведението си "Изворът на Белоногата", Петко Славейков дава силата на родолюбието, така необходима на българите по пътя към Освобождението.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.