Качествена характеристика на Ахил и Хектор в XXII песен на "Илиада" от Омир (Литературна интерпретация)

Увод: Името на "Илиада" идва от Илион. Това е древното име на Троя, по време на последната десета година от войната. Омировата поема отразява само отделни епизоди от Троянската война. Те обхващат петдесет дни, като тяхното начало е свадата между Ахил и Агамемнон и завършват с погребението на Хектор.

Теза: Темата на XXII песен е двубоят между Ахил и Хектор. Това е кулминацията в "Илиада". Чрез нея се разкриват личните мотиви и качества на някои герои.

Изложение: След мнозина, които блестят на бойното поле безспорно доминира Ахил. Той е типичен епически герой, който въплъщава в себе си идеала на древните гърци за истински войн. Ожесточението с което Ахил се хвърля в боя е провокирано от омразата му към Хектор. Безсърдечността завладяла сърцето му, го кара сам да убие или да умре. Двубоят между двамата първенци на двата противоположни лагера е неравностоен - битка между полубог и човек. В тази схватка Хектор се проявява катопо-уравновесен и по-сдържан от своя противник. Той преодолява своя инстинкт на безмилостна жестокост като предлага на Ахил взаимно да си обещаят да не оскверняват телата си. Със своите думи "Горко ми! Вече на смърт ме зоват боговете безсмъртни!" Хектор осъзнава своя неизбежен край. Ахил не получава успокоение от своята победа. Отнемайки живота на Хектор той не връща живота на своя другар - Патрокъл.

Заключение: Героите от "Илиада" са типични представители на класическия героически епос. Чрез тях авторът Омир създава образи за подражание.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.