Хектор – Омировият идеал за войн и човек

Поемата "Илиада" разказва за събития от далечното минало като ги идеализира. Омир отразява фрагмент от последната десета година на Троянската война на фона на два свята-светът на хората и светът на боговете. Въпреки, че основните теми в творбата са свързани с войната поетът насочва вниманието и към мирновременния живот на древните гърци. Прощаването на Хектор с Андромаха е в основата на Шеста песен. На фона на ужасите на войната моментът, в който са разделят двамата съпрузи е силно драматичен. Омировите герои се разкъсват между дълга към родината и дълга към сърцето.

В словата на Хектор се оглежда Омировият идеал за човек и войн, че личният живот винаги е подчинен на колективното начало.

Хектор е най-положителния образ в творбата. Той е верен и предан съпруг. Обича силно жена си и сина си. Не желае да се раздели с тях, но дългът го зове да се впусне в решаваща битка с Ахил, който е войн по душа, а Хектор е войн по задължение.

Хектор е последната и единствена надежда на Троя. Той се чувства отговорен към общността и се бие в името на дълга към нея. Гордостта му не може да допусне народът и близките му да станат роби на ахейците. Хектор с мъка се разделя с хората, които обича и се сражава смело срещу Ахил. Силната любов и привързаност на съпрузите, повикът на техните сърца се сблъскват жестоко и катастрофално с осъзнатото им чувство за дълг пред народ. Побеждава синовният дълг към отечеството в полза на любовта. Пожертвано е личното щастие.

Хектор притежава високо чувство за чест и се ползва с общо уважение и любов. Трогателни са думите му, когато предначертава грозната участ на Андромаха, но той е смел войн и трябва да намери морална сила, за да надмогне и надживее личната си трагедия.

Като мило видение се мярка картината, когато синът ще порасне и ще надмине баща си по слава и храброст. Такава е съкровената мечта на Хектор – да се осъществи връзката и приемствеността между поколенията. Огромна е любовта на героя към малкия му син, наречен от поета "ярка звездица". На фона на кървавата война хуманистът Омир чертае мирни картини от бита на троянци, защитавайки човешкото право на мирен живот.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.