Природата и аз (есе)

Защитата на животните - това е една от най - трудните дейности на човека. Защита - това е да предпазиш от унищожаване всички живи твари - от мравката та чак до слона , от най - нисшите до най - висшите живи организми. Защо трябва да ги защитаваме ? Ако започне да избиваме всички животни, един ден на планетата ще останем само ние, хората. И какво ? Ще започнем да се унищожаваме сами, мислим се за най- умните и висши същества на планетата. Но това съвсем не е така. Всяка жива твар действа според нуждите си. 

Колко нелепо и жалко е да се твърди, че животните са лишени от познание и чувство същества, които постъпват винаги по един и същ начин. Според хората, животните не чувстват нищо. Това въобще не е така. Ако беше така, щеше ли ловджийското куче да разбира заповедите на господаря си ? А може би и канарчето нямаше да може да интерпретира всяка мелодия, която чуе ? Те, всички четириноги са същества, които могат да се сравнят с хората. За едни това е реалност, за други -измислица, но животните са най - близкият родственик на човека. Нека не забравяме теорията , че човекът е произлязъл от маймуната. А какво е тя ? Животно , прародител на човека. Затова трябва да ги приемаме като наши приятели и да ги защитаваме. Защото има хора, които убиват животни за удоволствие. Според мен, това е престъпление, защото така намаляват животните и е възможно цели видове да изчезнат. Но има и хора, които като убиват животни, за да се прехранват. 

Във връзка с това аз мисля, че издаването на подходяща литература за това кои са застрашените видове в отделните страни, кога е забранен ловът на дивеч, увеличаването на броя на резерватите би допринесло за повишаване на нашата информация и промяна в отношението ни към животните. Тази информация трябва да е достъпна за всички. Ние трябва да помним, че имаме полза от животните и трябва да ги пазим, да се грижим за тях. Защото, ако избием всички червеи и къртици, кой ще прокарва “тунели” под земята, кой ще я обогатява с кислород и вода ? Не трябва да убиваме нашите приятели - животните, защото те са наши помощници. Трябва да правим всичко възможно, за да продължат своето съществуване. Да се погрижим през зимните месеци горските животни да имат храна в хранилките, за да оцелеят. Да не ги убиваме безразборно, ако е възможно да предотвратим тяхното експлоатиране в лабораториите като “опитни мишки”. Защото почти всеки нов козметичен продукт се тества първо върху животни. За да опазим животните, трябва да пазим и естествената среда , в която те живеят. Понякога постъпваме егоистично, като затваряме животните в клетки в зоопарка или ги дресираме в цирка. Мисля, че това - да се направят повече резервати, в които животните да живеят необезпокоявани от никого, е идея, която може да се приветства.. А за хората - любители на ловния спорт, - да се направят ловни стопанства, където да могат да отстрелват животни. 

А да опазим животните, трябва да се забрани производството на палта, поли, чанти, ботуши и други продукти, направени от естествени кожи. За да ги има нашите четириноги приятели, трябва да ги опазим и да се грижим за тях. Трябва да правим всичко възможно да ги пазим и защитаваме от нас самите. Ако успеем да опазим животните, ще съхраним екологичното равновесие и хармонията в природата.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.