"Съдбата или своя собствен избор следва Шибил в едноименния разказ на Йовков" (Литературно интерпретативно съчинение)

В разказа е засегната темата за личния избор на човека, който може сам да реши съдбата си. Авторът е показал, че силата на любовта е голяма, и въпреки че може да доведе до трагичен край всеки има правото да я изпита.

В произведението Йовков е описал градацията на една личност,която загърбва привичките  и нравите си,за да  избере любовта. Шибил е хайдутин, който е гледал на жените  като на слаби същества, които са лесна плячка ,и от които може да извлече само материална полза. Автора е развил образа на героя  си в положителна посока, като му е дал право на личен избор-да остане хайдутин с много богатства,но самотен, или да бъде по-беден материално,но да има любима и деца.

Въпреки склонността на всеки към бързото  забогатяване,предвид страшния вид и лесните жертви в лицето на плашливите жени, Шибил решава да промени  живота си именно заради жена.Красотата и прямостта на Рада въздействат  на съзнанието му и проникват до най-скритите кътчета в неговата душа. Именно любовта - това силно и пламенно чувство замъглява разума му  и го кара да се жертва и да рискува въпреки всичко. Йовков се опитва да покаже, че не винаги любовта носи щастие ,но дори една подхравана илюзия към нея  би могла да осмисли живота  на човек и да го накара да се впусне в търсенето на любимия.

В разказа "Шибил" Йордан Йовков разкрива силата на любовта и нейното въздействие върху всички хора,колкото и привидно студени да са те. Чрез разкриването на тези неизпитвани досега чувства на героя си,автора ни показва,че той въпреки всичко следва собствения си избор и сам направлява съдбата си.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.