Внуците на бай Ганьо (есе)

Бай Ганьо е герой на всички времена. В неговия образ Алеко Константинов е събрал  отрицателните черти присъщи на българина през 90-те години от 19 век. Може да се каже, че и днес в 21 век има хора с подобно негативно  поведение на бай Ганьовото .

Бай Ганьо е алчен, скъперник, егоист, лукав хитрец и лъжец, лицемер,  има огромно самочувствие, причина за което е неговото материално състояние.  Такива са т.нар. днрешни „баровци”. Той  е богат търговец, във всичко търси облага, иска да удари „кьоравото”. Както някои млади „бизнесмени”  Той е груб, агесивен, нахален, необразован и невъзпитан. Хора с тези качества се наблюдават и в наше време. И могат да бъдат наречени „внуци”  на бай Ганьо. Днес тези наши съвременици може да ги срещнем на всякъде: в училище, на улицата, във влака, в автобуса и къде ли още не ? За съжаление може да кажем, че точно младото поколение е носител на бай Ганьовото поведение. Липсва му възпитание, морал, съображение, уважение и честност. Наблюдаваме как ученици отговарят на преподавателите си, тряскат вратите, крещят, обиждат и се правят на много важни. В автобуса много често можем да видим как учениците си стоят седнали спокойно смеят се и си говорят на висок глас. Без да се съобразят, че се намират на обществено място. Да забележат, че до тях стой възрастен човек или майка с дете и да отстъпят място си.   По улицата можем да срещнем млади хора с цигара в ръка пияни на които поведението им не подлежи на никакъв коментар. И така както бай Ганьо днешното младо поколение  със самочувствие и бодра крачка върви напред, без да осъзнава  че греши. Не е гордост да имаш  бай Ганьовото поведениа, а е срам.    

На нас младото поколение образът на бай Ганьо трябва да служи за пример, за да не бъдем такива като него.

Всички хора трябва да са честни, възпитани, трудолюбиви  и добри. Хората трябва да си помагат и да се грижат едни за друг. Помежду си хората трябва да имат добри взаимоотношения и разбирателство.

 

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Sezer ( 3) на 09 Март 2016
Здравейте аз съм 7ми клас и ми дадоха за домашна работа да напиша есе на Внуците на бай Ганыо и това ми помогна благодаря.