''Немили-Недраги" - трансформиращ преразказ от името на Бръчков на (5 глава)

Два - три дена ядох на версия у Странджата, както и Хаджията и Попчето, но стария знаменосец изведнъж го свали болеста на леглото и останахме гладни. Огнището загасна, дето весело къркаше бобът, съдовете и чашите немити и без ред, лежаха повалени по лавицата и дебел пласт прах ги покриваше вече Хаджията отиде да иска пари от някакъв си богаташ, но не се върна. Попчето го чакаше два дни в кръчмата, гладувайки но като разбра, че няма да се върне, си тръгна. Останах само аз и се реших да гледам Странджата.

Той само кашляше упорито пъшкаше, и не искаше да хапне нищо. Той често ми приказваше за битките в Стара планина. Аз го слушах с благоволие.

Един път той ми благодари, че не съм го оставил и ще умре до българин. Казах му да не се вълнува. Той искаше да ми подари една връзка в която имаше две много скъпи за него неща. Тази връзка се намираше в един ковчег. Аз станах и го отворих. Взех и видях предметите от него. Най-накрая извадих връзката. Развързах я и от нея извадих една хъртия и дрипа. Хартията беше мемоарът, издаден 1876 година от революционния комитет. Дрипата беше вехта от знаме. Странджата ги поиска и като ги взема ги целуна. След това ми каза да ги взема.

След два дена умря. Аз му затворих учите. Продадох му нещата и му платих за погребението. Само аз го изпроводих до гроба.    

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Ивана ( 5) на 27 Ноември 2016
Благодаря виии
reni ( 2) на 18 Ноември 2014
този преразказ ще ми свърши голяма работа :* :*
Denito ( 12) на 21 Ноември 2013
версия(e malka gre6ka ama ni6to) ;D
Denito ( 12) на 21 Ноември 2013
Spored men ne e dalgo zashtoto i 5 glava ne e golqmaBravo ne e zle.Samo 4e nashta gospoja ne pishe ocenki