Япония сега

Разрушения, пожари, огромни вълни цунами, стотици пострадали, десетки изчезнали, а броят на жертвите расте - това са последствията от катастрофалното земетресение в страната на изгряващото слънце.

Но аз предпочитам да не говоря за опустошенията, а за бързото възстановяване на японската държава, и то в период на прелюдия към война. Още същият ден, стотици хиляди хора са били евакуирани от разрушените места и околностите на АЕЦ Фукушима. Малко по-късно 2ри трус удря северозападна Япония. Умират още хиляди души. Тази радиация във Фукушима, каквато света се опитваше да се самоубеждава,че не може да има, след трагедиятда в Чернобил ,минава няколко пъти от допустимите норми. Но един ден по-късно ситуацията е овладяна. Но не можем да отречем,че ако има народ,който може да се справи с неупесуемо предизвикателство то това несъмнено е японския. Страхотно дисциплиниран, всеотдаен, последователен и подреден, тяхното възпитание е страхотно. Веднага почват да пестят ток. Часове по късно дори хранителните магазини работят с половин осветление, за да може ситуацията да се успокои.

Икономиката на страната е на път да се срине. По последни новини 300 милиарда долара са били загубени. Но японците отново не загубиха надежда. Те приеха този знак като нова надежда за застаряващото и губещото строитество. Също така се видя и страхотен скок на парите дадени от застрахователни фирми. В минали бедствия са покривали 3 милиарда долара на фона на 100 милиарда, а сега покриват 40 милиарда долара. Волята на народа е успяла да призове много от световните звезди да продават гривни, както и да изнасят благотворителни концерти. Целия свят се притича на помощ на страната на изгряващото слънце.. Гривната на Лейди Гага събрала над 250 000 евро за 48 часа. Японците отново успяват..

Една седмица по-късно е обявена 6та степен на опасност в АЕЦ Фукушима. Най-високата степен е седма, както е било в Чернобил. Европа и Америка пращат сили,за да помагат за финалното потушаване на проблема с атомната централа. Часове по-късно ситуацията отново е под контрол. Японци от цял свят даряват пари за държавата си. Японски звезди даряват милиони.

Нов трус. Отново жертви. Но японците показват волята си - десетки са извадени от отломките, престояли там по 7-8 дни. Ситуацията се задълбочава. Очакват се още проблеми за напред. Издават се специални албуми за благотворителна дейност.

10тина дни след първия трус, класните стаи вече са полупълни с ученици. Ситуацията се контролира почти напълно. След опустошения, цели селища изтрити от лицето на земята, радиация, отравяния, цунамита, те оцеляха.

Светлина в тунела има, все пак това е страната на изгряващото слънце.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.