"Да бъдеш или не" - Есе рефлексия

  В трагедията си "Хамлет", Уилям Шекспир пресъздава изпълнения с трудности житейски път на едноименния герой. Творбата е трагедия, не защото героите в нея умират, а защото идеалите на младия мъж претърпяват крушение. Трагизмът се изразява в незнанието му как да възстанови хармонията в живота и как да съществува в такъв свят. 

  Животът е едно голямо изпитание, в което често сме изправени на кръстопът. Тежко и трудно е да направиш правилния избор и да намериш щастието и успеха в своите действия. Хамлет е пример за душевно богатство, защото само хора като него успяват да се преборят с трудностите на живота, да оцелеят под тежките му удари и да се насладят на сладката победа.

  Житейският въпрос на Шекспир е пример за изпитанията, с които човек се сблъсква всеки ден. Да бъдеш себе си, да бъдеш истински, да знаеш как да посрещаш проблемите и как да се справяш с тях, да можеш да побеждаваш, но и да умееш да приемаш поражението. Умението да се бориш в този живот е признак за душевна сила. Да си лош, или да бъдеш добър, да съдиш или да бъдеш толерантен, да мразиш или да обичаш - това е въпросът.

  Да бъдеш силен не означава да бъдеш силен физически, а да имаш смелостта да се справяш с проблемите си, да не казваш "Не мога." пред трудностите, а с гордо вдигната глава да се изправяш срещу тях и да ги преодоляваш. Да бъдеш, и да не се предаваш, защото това е смисълът. Да бъдеш сега, защото това е твоето време, но и да не губиш спомените си, защото това означава да загубиш себе си. Да не загубиш настоящето си, защото това значи да загубиш света. Да не загубиш бъдещето си, защото без него нито миналото, нито бъдещето имат значение. Без него не можеш "да бъдеш". Да бъдеш такъв, какъвто си и да оставиш другите да бъдат, каквито са.

  Човек сам избира дали да бъде или не, дали ще мине в света като дим или ще бъде истински човек и ще остави следа.

  "Да бъдеш или не?" - това трябва да избереш сам. Един от двата пътя е правилният и той ще те отведе до истината, справедливостта и любовта.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.