Първи предизвикателства към следвоенния ред І част

1.Съюз на отхвърлените
Парижката конференция не успява да даде достатъчно приемлив и задоволителен отговор за следвоенния ред. Един от големите въпроси е отношението към Съветска Русия и Германия. На свиканата икономическа конференция се разисква начина, по който СССР ше плати дълговете на Царска Русия. Външния министър на СССР Чичерин, поставя като условия, Съветска Русия да бъде призната и да и се отпуснат кредити за възстановявяне.След като не се постига нужния компромис СССп и Германия сключват по време на работата на Генуезката конференция от 1922г. договор в Рапало, с който те установяват дипломатически отношения и се отказват от икономически претенции.
2.В борба за Европейското надмощие
Основна действаща сила в Европейскта политика през 20-те години е Франция.Опасенията на френските дипломатиот очератващите се Руско-германско съперничество раждат идеята за изграждането на санитарен кордон от Източно Европейски държави противостоящи на СССР и Германия.
3.Германия се завръща
Опита на франция да наложи сила на Германия за изплащането на репарационните задължения е несполучлив и показва на света, че е нужен нов подход.През 1924г. е изработен планът Доус(Дауес) за икономическо възстановяване на Германия. Наконференцията в Локарно се обсъждат границите на Германия съгласно Версайския договор. На 16 октомври 1925г. в Локарно р подписан Ренския гаранционен пакт. С него Великобритания и Италия гарантират границата по река Рейн между Белгия, Франция и Германия. Изрично е подчертано сувернитета на Германия, която е големия печеливш, защото си развръзва ръцета на Изток. Запринос към мира външните министри на Германия и Франция, Густав Щреземан и Аристид Бриан получават Нобелови награди за мир.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Инна ( 6) на 07 Ноември 2010
Яко!