Бълканските държави търсят нов облик

Балканите винаги са били смятани за барутен погреб на Европа и за това отношението към Балканските държави винаги е било подозрително.

1. Турция
Поражението от І-вата Световна война за Османската империя означава и нейният край.Страната е окупирана от войски на Антантата, но в Анадола се заражда мощно национално движение водено от Мустафа Кемал Ататюрг ( баща на турците). В началото на 20-те години националистите успяват да изтласкат гръцките войски. Турция е обявена за република с пръв президент Мустафа Кемал и една единствена партя - Народно републиканската.
2.Сърбо -Хървато-Словенското кралство (1929г. - Югославия):
Разпадането на Австро-Унгария провокира обединението на южните славяни (Сърби,Хървати,Словенци). През декември 1918г. крал Александър Караджурджевич обединява създаването на Сърбо-Хървато-Словенското кралство. Налагането на идея за унитарна държава, а не федерална провокира недовоствотв на словенци, хървати и на мюсюлманската общност. Сърбите стават господстваща нация.
3. Румъния
Румъния е изключително облагодетелсване след края на І-вата световна война каот увеличава два пъти своята територия. В нейните граници живеят многобройни малцинствени групи, основно унгарци, в Трансилвания и Банат. Един от сериозните проблеми, наред с малцинствата е аграрния. Земята в по-голямата си част е притежание на едри собственици-чокой.Под натиска нна селската (църаниска) партия се провежда частична аграрна рефоема.
4.Гърция
Голямото огорчение от поражението във войната с Турция и изселването на няколко милиона етническите гърци от Мала Азия се излива върху монархията. Кралят е принъден да абдикира, страната е обявена за република и на власт идва Генерал Пангалос.
5.Албания
Албания сравнително късно получава независимост. През 20-те години се разгаря борба между консерваторите на Ахмет Зоглу и реформаторите на Фан Ноли. В край на сметка Ахмет Зоглу побеждава и се обявява за крал.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.