Изворът на белоногата (преразказ)

Творбата "Изворът на белоногата" е създадена от П. Р. Славейков. В тази творба се разказва за едно момиче, която се казва Гергана. Тя е много красива, добра, трудолюбива, привързана към семейството и дома си, и най-вече вярна към любовта си. Действието се развива в едно село, което се нарича Бисерча. Гергана е най-красивата мома в това село.

Гергана всеки ден ставала рано, чистела къщата, градината и отивала всеки ден за вода на извора. Тя е правила всичко това с удоволствие. Тя се срещала с любовта си Никола в извора. Една вечер Никола като я изпращала поискал цветето което е било в косата на Гергана. Гергана отказва, защото е било късно вечер и злите веди ще ги видят, и ще им завидят на голямятя любов, и ще им се случи нещо лошо, а всъщност това цвете означавало обещание, че ще бъде вярна на него и ще се омъже за него. Следващия ден, когато Гергана отива на извора за да даде цветето на Никола вижда друг който е везир от Истанбул. Везира иска да се ожени за Гергана, но Гергана неиска. Той и казва, че ще живее много добре в Истанбул, но Гергана му казва че няма да стане, защото не може да остави семейството и дома си, и да отиде в Истанбул. Везира казва, че ако иска може да вземе и родителите и, но Гергана пак отказва. След това везира казва, че та и да иска и да не иска пак ще я вземе, защото е богат и се мисли за господар, но Гергана му казва, че той може да вземе тялото и, но не сърцето и душата. Везира много се учудва от тези думи на Гергана и се отказва да се ожени за нея, дори и взима подараци и я изпраща вкъщи.  Там където е извора везира построява една много хубава чешма.

От това се разбира, че Гергана е много добра, вярна към семейството си и към любовта си. За нея парите не означават всичко, а по важно е семейството, дома и любовта. Тя си има всичко, което я прави щастлива.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.