Гръбначни изкривявания

Гръбначният стълб е най-важният компонент от опорно-двигателната система. Той има сложна структура и осигурява връзката между множество кости. Пробемите с деформирането на гръбначния стълб са възникнали още в дълбока древност и сега започват да се задълбочават поради заседналия начин на живот на модерния човек.

Съществиват три основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяването на гръбачния стълб настрани. Може да бъде придобито или вродено. Придобива се в следствие на неправилна стойка, дисбаланс в работата на гръбните мускули, някакъв вид травма, операция или тежко заболяване. Сред симптомите на сколиозата са трудното изправяне, хлътналите и слаби гърди, наклоненият на една страна таз. При болни деца едното рамо е наклонено , поради което единият крак и едната ръка са по-къси от другите.

Кифозата e деформация на гръначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, която води до появяване на гърбица. Причинява се от прекарано тежко заболяване, недохранване в ранна детска възраст, слаба гръбна мускулатура или неправилна стойка.

Лордозата е изкривяване на гръбнака в кръста, като прешлените са извити към корема. Най-често неин причинител е неправилната позиция на тялото.

Важно е, че гръбначните изкривявания са лечими в повечето случаи. Лечението се състои във физиотерапевтични упражнения, масаж, плуване или коригиране на стойката. Когато изкривяването на гръбначния стълб надхвърли 40-45 градуса, се прави операция.

Гръбначните изкривявания са сред водещите заболявания. Най-уязвими са децата от началната училищна възраст и тези в ранния пубертет (11 - 14години).

Гръбначните изкривявания се отразяват лошо върху функциите на вътрешните органи. Скъсява се гръдната и коремната кухина. Придава се неправилна форма на сърцето, то изменя положението си и функцията му е непълноценна. Дихателните движения на белия дроб се намаляват.

Неблагоприятни фактори от външната среда са: неправилно седене на чина или стола, носене на раницата само на едното рамо или в едната ръка, говорене по телфона само на едното ухо, отпускане на единия крак при стоеж, навика да се спи на една и съща страна върху меко легло.

Благоприятно въздействие при гръбначните изкривявания оказват заниманията с плуване, гребане, пързаляне с кънки или ски, волейбол, баскетбол и хандбал.

На децата трябва да се осигури здравословно хранене, а храната трябва да бъде богата на витамини и минерални соли.

Важно е ранното откриване на гръбначните изкривявания, което става чрез годишните профилактични прегледи. Повечето хора не знаят че ги имат, така че при съмнения, най-сигурният начин е консултиция със специалист ортопед. Лечението е по-лесно в началния им стадий.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.