Материалознание - дрехи и платове

Дамски блузи

Блузата е облекло, което се носи често и има пряк допир с тялото. Това определя свойствата на материалите, от които се изработват. Те трябва да притежават висока устойчивост на пране, малка свиваемост, способност да запазват цветовете си, хидроскопичност и лесно поддържане. Всекидневните блузи се произвеждат от най – разнообразни материали в зависимост от сезона, пред който ще се косят. Най – често това са памучни, синтетични, външни или тип - вълнени. За спортни блузи се използват леки тъкани – делим или кадифе от 100% памук. Официалните блузи се шият от скъпи платове – естествена коприна, вискозна коприна,  полиестерна коприна. Тъканите от памук са достатъчно здрави, устойчиви на пране и косене и имат много добри хигиенни свойства. Тъканите от естествена коприна са леки, много здрави и имат добра разбираемост. Дрехите изработени от тях при косене запазват дълго външния си вид.

Рокли

За изработване на рокли се използват както естествени и изкуствени материали, така и от подходящи смеси за да се получат преданите свойства на платовете: висока устойчивост на пране, малка свиваемост да запазват формата си и цвета си, да не се мачкат, да са никроскопични и лесно поддържат. Памучни тъкани могат да се използват за рокли за всички сезони. Те са достатъчно здрави,  устойчиви и имат добри хигиенни свойства. За летни рокли от памучни тъкани използваме  воали, батисти и други, а за зимни – бархел, кадифе, деним и др. За официални рокли се използват копринени тъкани, които са леки, здрави, имат добра драпираемост и добри хигиенни свойства: въздухопропоскливост, хигроскопичност и устойчивост на ексилоатация. Използват се  и естествени коприни: креп – жоржет, креп – шифан и коприна смес с вискозни, аустални и други  синтетични влакна, които имат добра термопластичност, добра драпираемост, но лесно се наелектризирват и не са устойчиви на пране.

Мъжки ризи

Ризата е облекло, което се носи често и има пряк допир с тялото. Това определя свойствата на материалите, от които се изработва, а именно: висока устойчивост на пране, малка свиваемост, способност да запазват цветовете си, хигроскопичност и лесно поддържане. За летните ризи платовете трябва да са устойчиви на влиянието на слънцето, да не променя здравината си и да не избелва лесно. Използват се памучни тъкани – деним (100% памук) и поплин ( памук и полиестер). За зимни ризи се използват вълнени тъкани, които имат добри топлоизолационни  свойства. Смесените със синтетични влакна вълнени тъкани намаляват свиваемостта и увеличават здравината си на скъсване и издражливостта на пране. За официални ризи се използват естествена коприна или коприна с полиестер. В резултат на смесите от изкуствени материали платовете добиват добра износоустойчивост, малка свиваемост и при носене дълго запазват външния си вид. 

Нощници и пижами

Предназначението на тези облекла са за спане и имайки предвид това съставът и структурата на материалите, от които се изработват трябва да създават удобство и приятно усещане при носене. За летните нощници и пижами най – подходящ материал е жарсето – 100% памук, а също така 100% полиестер или коприна. Платовете трябва да са въздухопропоскливи и хигроскопични , да не запарват тялото, да попиват потта и да създават чувство за комфорт. За зимните нощници и пижами най-подходящи са по-плътните тъкани от памук с обработка за хав, каквито са барнета, бархетинатът и памучното трико. За специални случаи се използват нощници и пижами изработени от скъпи тъкани като сатен и коприна. 

Поли, панталони и джемпъри

За изработването на тези облекла се използват широка гама платове. По състав могат да бъдат памучни, вълнени, копринени и синтетични. Всички материали, от които са изработени облеклата трябва да притежават следните свойства. Висока устойчивост на пране, малка свиваемост да не променят формата си, да запазват цвета си, да не се мачкат да са хигроскопични и лесно да се поддържат. За летни поли, панталони и джемпъри се използват най-вече памучни и ленени тъкани. Тъканите от лен или разклони смес от лен  с вискоза притежават добри хигиенни свойства, здрави са и са устойчиви на разтягане! Тесен недостатък, е че се свиват след пране, но това може да се намали чрез специална структурна обработка самфоризация. За зимния сезон джемпърите се изработват от вълнени и смеси от вълна с химични влакна тъкани. Чиито вълнените тъкани имат много добри топлоизолационни свойства, здрави са и имат добра драпираемост. Недостатък е, че се свиват след пране, но чрез използване на смеси с химични влакна като вискоза, полиестер, капрон и найлон се намалява свиваемостта и се увеличава здравината на скъсване и издръжливостта на пране.      

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.