Творческа история на пътеписа "До Чикаго и назад"

През 1889г. и 1891г. Алеко Константинов посещава Прага и Париж,  през 1893г. – Чикагското изложение. Пътуването на Алеко до Америка е едно от най-щастливите събития в живота му. В пътеписа ярко се откроява своеобразният субективен подбор на фактите и новото отношение към тях, способността да се видят нещата от неочакваната им страна. Интелигент и естет, Алеко е наситил повествованието с пъстри настроения и оценки, със задълбочени разсъждения и изводи.

Любознателния поглед на пътешественикът успява да проникне навсякъде, да открие механизмите на един нов свят, представата за който не винаги се препокрива с реалността. Алеко не е склонен да робува на авторитети и общоприети оценки. Дал воля на предпочитанията си, той развенчава нещата, разкрепостил е знанията си. Не се страхува да признае, че не е харесал и разбрал нещо, има изострен поглед за новото, ефектното, различното от "нашето".

Още в първите страници на пътеписа ни обхваща вълнението, нетърпението, треската пред едно голямо пътешествие до далечните брегове на непознатия континент.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.