Бай Ганьо у Иречека (трансформиращ преразказ от името на проф. Иречек)

Чух звънене на вратата, отворих я и с най-приятелски тон някакъв българин ме поздрави и навлиза в кабинета ми. Поканих го аз да седне и се сърдя на паметта си, защо не се сещам кой е този човек. Попита ме не го ли познавам и нали аз съм бил министър в София. Отговорих му положително и той заключи най-тържествено, че и той е оттам. Подсети ме за статията на вестник "Славянин", че ме "нацапали". Даже се изтъкна за мой закрилник.

След това той започна да хвали квартирата ми,като ми загатна осезателно, че "най-стене има място да се прибере тука", говори ми за гостоприемството на българите. Започна да използва националните ценности, за да извлече полза. Аз се стараех да му внуша, че квартирата ми е тясна и нямам излишни помещения.

Сладкодумният ми гост съобщи, че е донесъл розово масло и заяви утре да го водя при всички фабриканти, за да му превеждам езика. Казах му че не съм запознат с фабрикантите на етерни масла, но ще му покажа къде се събират българите та някой да му помогне. Отвърна ми, че няма да ме пресилва. Добави, че ще даде един мускал на госпожата. Не можах да разбера за коя госпожа става дума. Българинът прояви нахалство като се опита да се самопокани в дома ми.

Имах една работа, която се пресече с идването на гостът ми. Затова се опитах по деликатен начин временно да го експедирам. Извиках на майка си временно да го занимава. Той я попита къде е по-хубаво в Прага или в София, докато я изгледа с дяволска усмивка като че ли иска да ми внуши възгледа си за жените. Майка ми остана в недоумение, защото никога не е била в София.

Казах и, че българинът днес ще обядва у дома и и казах на немски да го заведе в другата стая, защото имам бърза работа. Докато си вършех работата българинът отвори вратата и надникна. Не можах да разбера причината за това своеобразно любопитство.

Обядът беше готов. Цялото ми семейство седнахме на масата и гостът ми начева да се кръсти и изтъква че е либерал от либералната партия , но "хвърля" пo едно кръстене. Увлечен от желание да се препоръча за цивилизован човек, не можа да поеме право от чинията със супа, и изля доста от нея върху масата. Той от деликатност загради супата си с ръце и не искаше да му я сменят. Ненадейно каза, че има чушки в дисагите си и донесе две чушки за петима ни под предлог, че са много люти. Разтри една чушка на майка ми и наистина разлюти супата до такава степен, че един непривикнал човек би се отровил. Гостът ми се оказа много гладен - изяде много хляб. Попита от къде вземаме виното. Отговорих му че го купуваме. Обядът ни мина доста оживен благодарение на българският ми посетител.

Кафе ни поднесоха в приемната стая. Гостът ми се отблагодари за обяда като ме почерпи с една цигара от български тютюн. Попита ме либерал ли съм или консерватор? Започна да ми приказва, че и едните и другите са маскари. Не си ли с тях спукана ти е работата. Каза, че му се искало и него да го изберат – я депутат , я кмет. Каза ми че той е врял и кипял в тия работи.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.