България под сянката на Ньойския мирен договор

1.Управлението на БЗНС (български земеделски народен съюз)
Втората национална катастрофа предизвиква огормно разочарование и уронва националното достйноство.Старите политически партии губят своето влияние за сметка на левицата.В изборите от Август 1919. напърво място е БЗНС, а на второ комунистите.Съставеното Земеделско правителство начела с Александър Стамболийски, което приема закон за съдене виновниците на националната катастрофа. Невите избори от Май 1923г. водят до абсолютно мнозинство назамеделците и те съставят самостоятелно правителство. Основа в политиката на Земеделското правителствп е със словната теория съгласно, която селяните тряба да бъдат подпомогнати. В този дух са приети серия от закони:
=Закон за трудово-подземлената собственост, с който съгласно се раздава земя на малоимотните.
=Закон за трудовата повинност, с която младежите и девойките се задължават да се трудят при изграждането на пътната инфраструктура.
=Закон за едрата градска собственост, чрез който се изкупуват сгради за държавни нужди.
Външната политикана земеделците цели излизането от външно политическата изолация и ревизия(мирна) на Ньойския договор. Подобряват се отношенията с Югославия, но това води до негативно възприемане от ВМРО.
За да се противопоставят буржуазните партии създават конституционен блок.В изборите от Април 1923г. печели отново БЗНС.
Противниците на БЗНС се убеждават, че единствения път за завземане на властта е насилствения.
2.Насилието в Българската политика
На 9 юни 1923г. военните организират преврат и свалят правителството на Александър Стамболийски.Самият Стамболийски е измъчван жесоко в родното си село Славовица и е убит. Новото правителство е оглавено от Александър Цанков.Формирана е нова партия подкрепяща властта- Демократичен сговор. Под натиска на комитерн, българската комунистическа партия подготвя въоръжено въстание през септември 1923г. Лошо организирано, то е смазано с безмилостна жестокост.През Януари 1924г. е приет Закон за защита на държавата, с който се обявават извън закона всички комунистически организации. Правителството и полицията организират показни убийства на леви политически дейци, включително и депутати.Военната организация на Българската Комунистическа Партия (БКП). решева с един удар да премахне управляващите. Първо е направен опит да бъде убит в прохода Арабаконак Цар Борис ІІІ. Н а 16 април 1925г. избухва мощен взрив в купула на църквата "св.Неделя".Правителството оцелява, но са убити дестки невинни хора.Властта отговаря с масов терор.Убити са известни интелектуалци като Йосиф Хербст, Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев и други.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.