Депозитни операции – обща характеристика

Кредитните институции съхраняват по искане на своите клиенти не само парични средства, но и разнообразни движими ценности, като ценни книжа (акции, облигации, търговски полици), скъпоценни камъни, благородни метали, произведения на изкуството и други. Обикновено съхраняването на тези ценности се осъществява по два начина:

  • Чрез пазенето им в личен сейф на клиента в съответната търговска банка.
  • Чрез приемането на част от тях (ценните книжа, благородните метали) на свободен депозит.

    Всички операции, свързани с пазенето, съхраняването, сортирането и трезора на движимите ценности се наричат депозитни операции. Банковите клиенти могат да съхраняват в обществения трезор на кредитната институция ценни книжа, валута и други ликвидни активи. Срещу ползването на тази услуга те заплащат на банката съответно възнаграждение за определен период, което се договаря предварително между тях и кредитната институция и обикновено е за срок от една година. Тази услуга предоставя възможност на депозанта да предпази своите ценности от погиване в резултат на сбъдване на неблагоприятни ситуации, свързани с тяхното изгубване, изгаряне, кражби от трети лица, унищожаване в резултат на природни бедствия, война и други. По този начин стойността на депозираните ценности се запазва във времето и се гарантира финансово благосъстояние на клиента.

    Някои банки у нас предлагат на своите клиенти услугата съхраняване на парични средства в денонощен трезор. Така например бизнес клиентите, които нямат условия за съхраняване на дневните си обороти в собствени сейфове, могат да направят това в трезорите на обединена българска банка. Те могат да ползват тази услуга по всяко време на денонощието, като са сигурни, че парите им не могат да бъдат откраднати по никакъв начин, тъй като са заключени с три различни ключа в силно защитени и блиндирани подземни помещения. В началото на следващия работен ден парите на всеки клиент се преброяват и се внасят по негова сметка в банката. Той заплаща предварително договорени с банката такси за обработка на парите и за ползване на трезора.

    Паричните средства, които и другите движими ценности на клиентите, могат да се съхраняват в касети, поставени на достъпно за тях място в строго охранявани помещения. Банката гарантира тайната на съдържанието на касетата и нейната неприкосновеност. Всяка касета се затварят с две различни ключа, единият, от които остават в банката, а другият – в клиента. Той плаща за ползваната депозитна услуга определени такси за наемането на касетата и за обработката на парите в нея.

    От особена важност за клиента и обслужващата го банка са депозитните операции с ценни книжа. Между двете страни се подписва договор за ползване на услугата по съхранение на книжата, за което банката получава възнаграждение. Тя се задължава не само да съхранява ценните книжа, но и да следи за настъпване на техния падеж, да събира купоните по тях, да проверява тиражираното изплащане на облигациите. Що се отнася до акциите, кредитната институция трябва да се следи какви решения на общите събрания на дружествата-емитенти се вземат относно политиката на разпределение на дивидента, както и превеждането им по сметка на клиента в банката.
  • Добави коментар

    Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

    Коментари

    Няма добавени коментари.