Видове лихви

В теорията и практиката се срещат различни видове лихви.

1. Според начина на изчисляване лихвите биват прости и сложни.

Проста лихва – се изчислява за всеки лихвен период и не се прибавя към следващия период за олихвяване. И

Сложна или капитализирана лихва – е при тази, при която към основната сума всеки следващ период се прибавя лихвата и така след първия период има олихвяване на лихва върху лихвата. Това се нарича капитализация на лихвата, а сложната лихва е известна още като капитализирана лихва.
Сложната лихва се изчислява по различни начини в зависимост от това дали лихвата е декурзивна или антиципативна, дали вноските по кредитите ще бъдат на равни анюитетни вноски или с намаляващи лихви.

2. В зависимост от момента на начисляването и плащането на лихвата тя бива декурзивна и антиципативна.

Декурзивна лихва – е тази, която се изплаща след като вложената или заетата сума е била използвана, т.е. в края на срока. Почти всички лихви в света са декурзивни. Правилото за тяхното изчисляване е „над сто”.

Антиципативната лихва – е тази, при която лихвата се начислява в началото, т.е. предварително от взетия заем или в началото при влагането на сумата. Тази лихва се изчислява по правилото „под сто”.

3. Според характера на кредитната сделка лихвите могат да бъдат: лихви по влогове и лихви по кредити.

Лихвите по влогове са лихви по безсрочни и лихви по срочни влогове. Банките определят лихвите по безсрочните влогове в зависимост от вида на влога: безсрочен, спестовен, детски и т.н. Тези лихви са по-ниски от лихвите по срочните влогове. При срочните влогове вложителите приемат ангажимент към банката, че за определен период от време няма да теглят средствата си. В този аспект колкото е по-дълъг срокът при тези влогове, толкова е по-висока лихвата по тях.

Лихви по кредити са най-разнообразни. Това зависи от вида на кредита – кредит по рефинансирането, междубанков кредит, фирмен банков кредит, потребителски кредит, сконтов кредит и т.н. Банките определят размера на лихвата според величината на вложената или заетата сума и договорения лихвен процент. Важно е да се отбележи, че кредитите с по-дълъг срок за плаващи, т.е. тяхната величина се определя от плаващ лихвен процент, който най-често е базовият за банката лихвен процент. Може да бъде и друг, например основният лихвен процент, междубанковият процент в София или Лондон и т.н.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.