Африка

Африка се отделя от Европа чрез Средиземно море, свързана е с Азия естествено, но понастоящем границата между двата континента е Суецкият канал. На изток бреговете се мият от Индийски океан, на запад от Атлантически океан.

Това е вторият по големина и по население континент в света след Азия. Тя заема 6.00% от повърхността и 20,3% от сушата на Земята, а нейните 840 милиона обитатели представляват 12% от населението на света.

На африканския континент е най-дългата река на планетата Земя - Нил, дълга 6 695 km. Други големи реки са Конго, Нигер (река), Сенегал, Замбези, Оранжева река, Лимпопо, Руфиджи, Убанги и др. Второто по дълбочина езеро на Земята е тук - Танганика, дълбоко 1 470m, а също и големите езера Чад, Виктория, Няса, Рудолф, Мверу, Киву и др. Най-високата планина е Килиманджаро с връх Ухуру, висок 5895 m, други планини са Драконови планини, Атласки планини, Рувензори, Етиопска планинска земя, Тибести, Камерун и др. Най-голямата пустиня на Земята е в Африка - Сахара, с площ от 9 000 000 km& #178;. Други големи пустини са Намиб, Калахари, Арабска пустиня. Най-голямата полупустинна област в света е в Африка - Сахел. Африка е вторият по големина и по население континент в света след Азия. Със своята площ от около 30 221 532км2(11 668 545 мили2) (включително площта на островите), тя заема 6,00% от повърхността и 20,3% от сушата на Земята, а нейните 900 милиона обитатели представляват 14% от населението на света. ървите сведения за народите на Африка са получени от елинските и римските автори. Те описват съвременните им и по-древни цивилизации на древните африкански народи, най-известни от които са тези на Древен Египет, Нубия и Картаген. В този период северните африкански земи са били част и от Римската империя и държавата на Александър Македонски. През Средновековието информацията за Африка се свързва с арабското нашествие на континента и разпространението на исляма в значителна част от континента. До този момент представите на европейците за Африка са предимно свързани с легенди, предания и антични източници. Нов етап в историята на Африка е започването на Великите географски открития. Установено от експедициите е, че голямата част от чернокожото население на Африка живее в общества със слабо развита социална и политическа структура. Налице са слаби и нетрайни държавни образувания. Тази среда се оказва добра почва за организиране на колонии от водещите европейски държави от периода на Великите географски открития - Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Холандия, а по-късно Германия, Италия и Белгия.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.