Хималаите

Хималаите са планинска верига в Азия, разделяща полуостров Индостан (Бутан, Непал, Индия на юг и Пакистан на запад) от Тибетското плато (Китай) на север. Образувани са от сблъсъка на Индийския субконтинент с Евроазийската континентална плоча. В Хималаите се намира най-високият връх на Земята - Джомолънгма,Еверест (8848 m надморска височина).
В разширен смисъл под Хималаи разбират планинската система от Същинските Хималаи и планините (от югоизток на северозапад) Каракорум, Хиндукуш и Памир.
В планинската система на Хималаите се намират всички върхове в света осемхилядници (с надморска височина над 8000 м), сред които най-високите са Еверест (8844,43 m според изчисления на китайското Държавно бюро за геодезия и картография, по данни от 22 май 2005), K2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8598 m). За сравнение най-високият връх другаде на планетата - връх Аконкагуа в Андите, е висок едва 6959 м, а Хималаите имат над 100 върха с височина над 7200 м.
Хималаите са разположени на територията на Бутан, Индия, Китай, Непал и Пакистан. От тях извират 3 от най-големите реки на планетата - Ганг, Инд и Яндзъ. Образуването им продължава и днес.Хималаи е млада планина,тъй като се е образувала само преди десетки милиони години.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.