Принципите за управление на персонала

Принципите представляват ръководно начало за осъществяване на всяка дейност:
- човешките ресурси са най-важния тип на всяка фирма и тяхното ефективно управление е ключ за успеха на самата фирма.
- фирмите и организациите могат да имат огромни финансови резултати само ако политиката и процедурите по управлението на човешките ресурси са максимално ефективни и осигурява пълноценното използване на наличните машини и апарати.
- всяка фирма и организация има своя корпоративна култура и ценност, които винаги следва да се развиват, поддържат и укрепват.
- при управлението на персонала основната цел следва да бъде стигане на интеграция между управлявани и управляващи.
- предоставяне на равни възможности на всички работници и служители по начина на тяхното подбиране, назначаване, оценяване, заплащане и квалификационно разрастване.
- отчитане на различните икономически и социални потребности и интереси на работниците и служителите, както и тяхното разглеждане като равнопоставени на фирмата и организацията.
- добронамереното отношение на работодателя и неговата администрация към наетите работници и служители като се осигуряват възможности всеки да се защити от неправомерни действия на своите ръководители.
- уважение към наетите работници и служители, отчитане на техните индивидуални особености при вземане на управленски решения и при запазване на тяхното собствено достойнство.
- осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, взимане на всички необходими мерки за запазване на здравето и работоспособността на наетите работници и служители.
- фирмите и организациите са съставени и изграждани от различни категории и субекти, това налага работодателите и тяхната администрация да изработят и прилагат определена система от писмени правила и процедури, които да разрешават всички възникнали конфликти.
- привличане на работници и служители в управлението на фирмите при следване на линия за пълно демократизиране на управленическия процес.
- изграждане и поддържане на такава система на комуникацията между работодател и наетите работници и служители, която използва трудовите конфликти и спорове да бъдат силно намалени и премахнати.
- осигуряване на такъв размер на трудовите възнаграждения, които да позволяват достойното съществуване на човека и неговото семейство.
- спазване на съответната законова и под законова нормативна уредба в областта на трудовите и осигурителните отношения.
- спазване на всички договорености за ефективния административния трудов договор на национално отраслово и фирмено равнище.
- в различни производствено технически и организационно административно условие, налагат и изискват прилагането на твърде различни и най-разнообразни форми и системи за съгласуване на интереси.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.