Характеристика и функции на парите

1. Възникване и същност на парите

Парите са материална основа на голяма част от икономическите категории. Това е напълно естествено в епохата на стоково-паричното стопанство и пазарен ред в икономиката. Парите са икономическа категория, която едновременно е и стока – обект на покупко-продажба на валутните пазари, а също така и икономическо благо.
Известно е, че възникването на парите е в резултат на развитието на стоковото производство и размяната. Първото обществено разделение на труда (между скотовъдци и земеделци) става причина за плавния преход от простата или случайната форма на стойността към пълната или разгърната форма на стойността. Все повече възниква потребността произведените продукти да се съизмерват с една стока, която да изпълнява ролята на всеобщ измерител. Така в по-късен исторически период възниква всеобщата форма на стойността, която се свързва с избора на една стока за всеобщ еквивалент.
Същността на парите се асоциира най-вече с нейната разменна функция. От теоретична гледна точка парите често се определят като стоката, която в условията на стоково производство играе ролята на всеобщ еквивалент, т.е. всеобщ измерител на стойността.
От научна гледна точка парите са икономическа категория. Като такава те изразяват определени отношения в националното стопанство. Тези отношения често се свързват с циркулирането на парите между определени субекти. По конкретно в съвременната пазарна икономика парите изразяват:
- отношения на стокопроизводителите към продуктите на техният труд.
- отношения между отделните стокопроизводители по повод размяната на продуктите.
- отношения между индивидите и обществото като цяло в лицето на неговите специализирани финансови и кредитни институции по повод движението на парите, доходите и капиталите.
- отношения между отделните обособени национални стопанства и общности по повод движението между тях на материалните носители на стойността на богатството.
Действително чрез парите се извършват взаимоотношения между всички субекти в държавата, а също така и между отделните национални стопанства. Парите са в основата на битието на всички физически и юридически лица – от обикновения човек до транснационалната корпорация и правителството.
За държавата парите са необходим ресурс, с който се изграждат и поддържат редица обекти в материалната и нематериалната сфера. Чрез парите се измерва богатството на нацията. Всички показатели за развитието на страната, като брутен национален продукт, чист национален продукт, национален доход, дълготрайни и краткотрайни активи, работна заплата, печалба, рента и т.н., се изразява в парична форма. Приходите и разходите на държавата за една година, т.е. държавният бюджет също се измерва в пари. В нашия материален свят всички стоки и услуги се изчисляват и измерват в пари.
За фирмата те са активи, имаща своя специфика. В този аспект „парите са част от богатството на фирмата”. Последното притежава свойства с голямо значение. Едно от тях е ликвидността на парите. Те могат бързо да служат за обмен на стоки и услуги, за плащане на дългове и заплати и др. Именно поради свойството им да удовлетворяват незабавно краткосрочните задължения, фирмата държи една, макар и минимална част от парите в ликвидни активи под формата на налични средства. Днес въпросът за ликвидността не е така остър, защото банковата система предлага широки възможности за превръщане на без наличните в налични пари. Дебитните и кредитни карти служат много добре за изпълнение на ликвидни функции.
За хората – управляващите, работниците и служителите във всички сфери на стопанския живот, парите са измерител на техния труд и на тяхното богатство. Те са необходими за съществуването и развитието на отделната личност и семейството. Затова е важно не само индивидът да има достатъчно по количество пари, а и да умее да ги управлява така, че те да се запазват стойността си и да увеличават своя размер. В този аспект финансите на отделната личност или персоналните финанси дават знания как хората да инвестират средствата си, за да могат да съхранят и уголемят богатството си.
Парите също така са капитал. Те могат чудесно да съхраняват и пренасят стойност, чрез тях се осъществяват различни по вид инвестиции – в реални и финансови активи. Парите са в началото и края на всеки възпроизводствен цикъл. Те са алфата и омегата на всеки бизнес.
Парите са икономически лост за управление в обществото. Те имат градивна, съзидателна роля, но могат да се превърнат във фетиш и така да нанесат вреда на този, който ги обожествява. В съвременното пазарно стопанство няма по-силен икономически лост и фактор на социалното благополучие от парите. Те са средство и цел, а понякога в тях се въплъщава целият живот на физическата личност или добруването във фирмата.

2. Функции на парите

В специализираната литература се срещат различни на брой функции, които характеризират парите. За едни автори те са три на брой – средство за размяна, разчетно средство и средство за натрупване. За други изследователи парите изпълняват четири функции – средство за обръщение, средство за съхраняване на стойността, сметна единица и средство за плащане. Едно от най-разпространените виждания в българската теория и практиката е, че парите имат пет функции, а именно: мярка на стойността, средство за обръщение, средство за натрупване и спестяване, платежно средство и световни пари.
Мярка на стойността – всички признават, че всеобщ измерител на стойността на стоките и услугите. Измерването в тези функции обаче става идеално, а не реално, т.е. парите не е необходимо да съществуват реално в джоба на индивида или по сметка на фирмата. Съизмерването на труда вложен в различните стоки и услуги – предмет на размяната, става чрез цените. И тъй като основното предназначение на тази функция е да служи като мислена единица на размяна, то с основание някои я наричат „сметна единица”, „разчетна единица” или „единица на стойностите”.
Средство за обръщение – това е една от най-широко използваните функции, тъй като при нея парите циркулират налично в паричното общество, а също така и безналично в паричния оборот на страната. Парите са необходими, за да се осъществи актът на покупко-продажба и размяна.Затова често тази функция се нарича разменно средство. Благодарение на парите като инструмент на размяната в националното стопанство се осъществява разделение на труда, фирмите и корпорациите произвеждат различни стоки и оказват многобройни услуги. Така се стимулира и развива икономиката. Разплащането в днешни времена може да се осъществи по много начини. Използването на банкови карти, чекове, електронните пари спестява време, разходи и води до повишаване на продуктивността във фирмата. Също така самият акт на покупко-продажба може да бъде разделен във времето, т.е. не е задължително след покупката да последва продажба. В този аспект функцията средство за обръщение подготвя съществуването и развитието на следващата – средство за натрупване.
Средство за натрупване и спестяване – от древни времена е известно, че парите съхраняват най-добре стойността. Никоя друга стока не може да пренесе през времето стойността така добре, както парите (независимо в каква форма са). Ето защо те се съхранявани, спестявани и натрупвани с различни цели. Днес известните форми на парично натрупване са:
- натрупване на злато, скъпоценности и др. благородни метали в трезорите на централните банки или в хранилища на търговски банки.
- натрупване под формата на спестяване (влогове, депозити) в места и чуждестранна валута в банковия сектор и натрупване извън банките (в ръцете на населението).
По величината на натрупаните спестявания може да се съди за финансовото състояние на физическите и юридическите, за отложеното потребление, покупателната способност на парите, разнообразието на стоки и услуги и др. Колкото повече пари остават извън банковия сектор и се натрупват в ръцете на населението, толкова повече нараства недоверието към банките и инвестирането във финансови активи на капиталовия пазар.
Платежно средство – функцията платежно средство е известна още като стандарт за отложени плащания. Същественото при нея, че тя възниква на основата на кредита и служи за погасяване на възникнали задължения. Банковите кредити са парични кредити и те са основна форма на финансиране на отделната личност, домакинствата, фирмите и държавата. Освен при банковите кредити функцията платежно средство се проявява при сделки с отложени плащания (напр. данъчни плащания, глоби, такси и др. държавни вземания). В епохата на електронизация функцията се проявява и чрез новите форми на плащания – електронните пари.
Световни пари – парите функционират и изпълняват своите функции извън националните предели. От една страна това са националните парични единици и особени тези на развитите страни, които са конвертируеме. За тях прегради на валутния пазар не съществуват. От друга страна това са новите колективни валути, които обслужват обръщението и оборота в редица страни. Такива колективни валути във втората половина на XX век за социалистическите страни бе преводната рубла, а за капиталистическите – екюто. Те не съществуваха като налични пари, а само като записвания по сметки. Днес с въвеждането на еврото, като реална колективна валута на страните от Еврозоната, функцията световни пари се изпълнява не само по безналичен начин, но и налично. Парите са международно покупателно и платежно средство, международна резервна валута и международен начин за съхраняване, натрупване, спестяване и пренасяне на богатството между държавите.

Основни изводи.
Парите са икономическа категория, която едновременно е и стока – обект на покупко-продажба на валутните пазари, а също така и икономическо благо.
От теоретична гледна точка парите често се определят като стоката, която в условията на стоково производство играе ролята на всеобщ еквивалент, т.е. всеобщ измерител на стойността.
От научна гледна точка парите са икономическа категория, като такава те изразяват определени отношения в националното стопанство. Тези отношения често се свързват с циркулирането на парите между определени субекти.
Парите също така са капитал. Те могат чудесно да съхраняват и пренасят стойност, чрез тях се осъществяват различни по вид инвестиции – в реални и финансови активи.
Парите са икономически лост за управление в обществото. Те имат градивна, съзидателна роля,но могат да се превърнат във фетиш и така да пренасят вреда на този, който ги обожествява.
На практика парите проявяват своята същност чрез изпълняваните от тях функции. Едно от най-разпространените виждания в българската територия и практиката е, че парите имат пет функции, а именно: мярка на стойността, средство за обръщение, средство за натрупване и спестяване, платежно средство и световни пари.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Няма добавени коментари.