"Една българка" (трансформиращ преразказ върху трета част (от името на баба Илийца)

Нощта вече настъпваше ,когато аз стигнах до манастира.Когато пристигнах, потропах на вратата и на двора излезе един ратай и един монах.Те си говореха и по това разбрах,честава нещо.Аз продължих да викам ,а те ме попитаха коя съм и дали съм сама.Аз им отго-ворих и те ме пуснаха да вляза.Калугерът започна да ме разпитва какво правя тук и защосъм дошла.И аз им казах за внучето ми е болно и нищо не е могло да му помогне.И го по-питах къде е игуменът, а той ми отвърна, че го няма .
Притесних се заради внучето ми-че няма кой да му почете и реших това да направи мо-нахът.Но той не искаше.Аз му се молех, дори му казах, че ще си платя.И той си облече ра-сото и излезе от килията си да чете на детето.
Последвах го в черквата , той взе книгата и ми каза да го приближа .Детенцето ми беше жълто и той си помисли,че е умряло,но то горкичкото си отвори очичките.
Той му чете за здраве,а аз му целунах ръката и му платих.И след това ,аз реших да муразкажа за бунтовника.Но той се разсърди и каза,че бунтовниците може да дойдат .Така и аз разбрах.Гласът ми затрепера,но успокоих монаха,че никой няма да дойде.
Започнах да му разказвам как съм срещнала бунтовник,но той каза,че нищо не иска да чува.Аз тръгнах подир калугерът ,излязох на двора и му рекох,че няма да нощувам в манастира.А той ме изгледа учуден.Казах му ,че ще си тръгна ,но преди това да ми даде хляб, защото съм гладна.
Той нареди на ратая да донесе хляб и ме предупреди ,че втори път няма да отвори вратата.Монаха ми нареди да си вървя.Аз взех детето ,сложих хляба в торбата и излязох. След като излязох,вратата зад мен се заключи.

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Cheatera ( 4) на 01 Септември 2012
Super za lqtoto ni dadaha da pishem 100 prerazkaza i vie mi pomognahte blagodarq! Dano ne gi proverqva che ako ima ednakvi
Maria ( 2) на 10 Януари 2012
Страхотно получих 6 , много благодаря !
dared ( 2) на 29 Ноември 2010
Super e! Mnogo blagodarq! :* :* Tochno po uchebnik BULVEST 2000 aaaa ms ms ms ms imam 5 1/2 (gd 6)



tozi sait e po dobur ot pomagalo.bg
STAIKO ( 2) на 02 Февруари 2010
abe niakoi polu4il li e 5 ili6