Образът на Бай Ганьо

Олицетворение на всичко отрицателно и порочно, срещу което воюва авторът, е героят от едноименното произведение ”Бай Ганьо”. В негово лице Алеко открива деформирани до неузнаваемост онези нравствени ценности, които народът грижливо е съхранявал в продължение на столетия. Бай Ганьо не притежава чувство за мярка, деликатност, вежливост. Пословична е неговата безскрупулност и ненаситна алчност. Изследвайки своя тип, Алеко установява, че Бай Ганьо е не само човек без идеали и морал, той е разпространител на всевъзможни пороци, като се тръгне от скъперничеството и се стигне до полицейщината.

Поставяйки героя си в различно обкръжение, авторът изгражда у читатедя ясна представа за неговия характер и манталитет.

В първата част на произведението Бай Ганьо е даден в неестествена за него среда- той пътува из Европа. Допирът с европейската цивилизация и нейния модел на живот извежда на преден план малокултурието и простащината на героя. В стремежа си да покаже българското и себе си на света, той буди присмех и съжаление /"Бай Ганьо в банята"/. Пред изумените погледи на чужденците, Бай Ганьо се провиква: "Булгар!Булга-ар!”, с което привлича вниманието към своята персона.

За критика на балканския парвеню, Алеко използва образния модел ”дивак сред европейците”. Освен с грубостта и нахалството си, Бай Ганьо се отличава от модела за европеец и с атрибутите си- мускали, дисаги, пояс, аба, антерия, люти чушлета-представляващи "рицарските му доспехи". Европейският свят не може да проникне зад тази защита, да окаже някакво въздействие върху същността на героя.

Освен отхвърлянето на всичко европейско и стремежът за себепоказ, за Бай Ганьо е характерна и друга особеност. Криворазбрано е чувството му за национална принадлежност. Нацията е вид стока, която не се укрива, а понятието "родно" добива пазарна стойност, служейки за лична облага на героя. Бай Ганьо "търгувайки", манипулира със сакрални понятия "патриотизъм”, ”българин”, ”народ”, ”свобода" и пр. , без да се задълбочава в техния смисъл.

В образа на Бай Ганьо Алеко е превъплътил черти от характера на следосвобожденския политик и общественик, търсещ единствено "келепира" във властта. Политическите амбиции на Бай Ганьо се разкриват в изповедта му пред Иречек:"Па и мене нали ми се иска -я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората пара натрупаха, ти знаеш ли? "

Комичното в първата част, представено с жизнерадостния хумор на Алеко, придобива нов оттенък във втората част. Засилена е социалната значимост на комичното и това превръща книгата за Бай Ганьо в творба на критическия реализъм.

Във втората част Алеко проследява освирепявавянето на героя, превръщането му в морален и социален изрод. В Европа Бай Ганьо е смешен, дори жалък, но в България той става страшен, защото има претенции да властва. ”Врял и кипял из Европа", героят се заема да "поевропейчва” и "цивилизова" България според собствените си мерки за европейско. В "Бай Ганьо прави избори", ”Бай Ганьо журналист", "Бай Ганьо в депутацията" авторът разкрива потъпкването на демокрацията, насилието и терора при провеждането на изборите, политическото хамелеонство на Бай Ганьо и обкръжаващите го. Героят е “за" или “против” властта, когато му е угодно и не намира в това си поведение нищо неестествено. Цинизма и пороците Бай Ганьо утвърждава като добродетели. Идеалите за него са "бошлаф". Това противоречие между порок и добродетел в образа поражда комичното. Обществено-политическата деятелност на Бай Ганьо има за основа територия, утвърдена от насилието и беззаконието. От лъжата и демагогията. ”Учейки” се от европейската цивилизация, Бай Ганьо всъщност показва на света нейното “опако”, всичко това, което не е.

Бай Ганьо е социално-психологическа характеристика на общественото развитие на България през 90-те години на XIX в.

 

Добави коментар

Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате материалите.

Коментари

Радостина ( 13) на 02 Ноември 2012
Още нещо за Бай Ганьо: Бай Ганьо е типичен българин. Той иска да се облагодетелства чрез властва. Иска само и единствено да задоволи физическите си нужди. При него има липса на културни възгледи. С поведението си той показва грозното лице на България по света. Но е тръгнал да разпространява нашето розово масло - което е хубаво.
kristina ( 4) на 15 Април 2011
Ima pravopisni gre6ki dokolkoto vidqx, no moje6 da poly4i6 dobra ocenka. Tova ne6to mi spasi jivota. Mnogo v blagodarq.
Martin ( 2) на 02 Май 2010
Не е зле но има много правописни грешки иначе е супер.
Антон ( 4) на 10 Март 2009
не е зле но има правописни грешки но иначе е яко бражо мен
Иван Иванов ( 2) на 24 Май 2008
ами харесва ми - дано да успея да изкарам 6 чрез него

остана да го науча